Шмигаль не виключає імпорту електроенергії з Білорусі у разі потреби

Шмигаль не виключає імпорту електроенергії з Білорусі у разі потреби

Укрінформ
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль не виключає, що за певних погодних умов Україна може імпортувати деякий обсяг електроенергії з Білорусі.

Про це він заявив під час брифінгу за результатами робочої поїздки до Запорізької області, передає кореспондент Укрінформу.

Прем'єр-міністр повідомив, що угод про імпорт електроенергії з Білорусі наразі немає. При проходженні цього осінньо-зимового періоду базовою буде атомна енергетика. Крім того, Україна має потужності вугільної генерації, гідроенергетики; теплоелектроцентралі, які працюють на газі.

"Цього достатньо, щоб у спокійному режимі проходити цей опалювальний період. Коли температура буде знижуватись, тут, звичайно, потрібно буде вживати додаткових заходів. Ймовірно, буде потрібен додатковий імпорт з Білорусі, якщо будуть відповідні погодні умови", - сказав Шмигаль.

Він зауважив, що з 1 листопада існує можливість імпорту електроенергії з Білорусі, але щодо проведення такого імпорту має визначатися ринок і компанії, які на ньому працюють. Шмигаль також повідомив, що наразі Україна очікує прибуття 5 суден з імпортним вугіллям. Крім того, Міністерство енергетики працює над збільшенням видобутку вугілля в Україні.

Читайте також: Україна продовжила заборону на імпорт електроенергії з РФ та Білорусі

Як повідомлялося, НАЕК "Енергоатом" планує створити резерв електроенергії на осінньо-зимовий період 2021/2022 років і допускає резервування невеликих обсягів електроенергії з Білорусі. 27 жовтня 2021 року за результатами аукціону на доступ до міждержавних перетинів (імпорт/експорт електроенергії) Енергоатом придбав 885 МВт пропускної спроможності з Білорусі на листопад.

Раніше Міністерство енергетики України заявляло, що не розглядає питання комерційного імпорту електроенергії з Росії та Білорусі для планового проходження опалювального сезону.

Фото: КМУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-