САП направила до суду справу щодо зловживань в енергетиці

САП направила до суду справу щодо зловживань в енергетиці

Укрінформ
Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно чотирьох посадовців ПАТ «Черкасиобленерго», ПАТ «Запоріжжяобленерго» та ПрАТ «ХК «Енергомережа» за фактом багатомільйонних зловживань в енергетиці.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба Національного антикорупційного бюро.

Фігурантами справи є: в.о. голови правління ПАТ «Черкасиобленерго», перший заступник голови правління ПАТ «Черкасиобленерго», в.о. генерального директора ПАТ «Запоріжжяобленерго», голова правління ПрАТ «ХК «Енергомережа».

Слідство встановило, що обвинувачені організували незаконну схему з використанням механізму відступлення права вимоги, переведення боргу, зарахування зустрічних однорідних вимог, в результаті якої заволоділи коштами державних підприємств та великих споживачів електроенергії.

Зокрема, в результаті дії цієї схеми ПАТ «Черкасиобленерго» та ПАТ «Запоріжжяобленерго» не отримали 544 млн грн за поставлену електроенергію споживачам, які мали надійти на їхні рахунки зі спеціальним режимом використання та підлягали подальшому пропорційному розподілу з ДП «Енергоринок». Натомість, через порушення порядку розрахунків, споживачами сплачено понад 519 млн грн для ПрАТ «ХК «Енергомережа», якою не проведено подальших розрахунків з ПАТ «Черкасиобленерго» та ПАТ «Запоріжжяобленерго». Ще 81 млн грн ПАТ «Черкасиобленерго» втратило через незаконний механізм запозичень за участю ПрАТ «ХК «Енергомережа» та інших товариств.

23 жовтня 2020 року НАБУ і САП відкрили матеріали справи для ознайомлення стороні захисту.

Читайте також: Зеленський заявляє, що не почув адекватних пояснень затримки конкурсу в САП

Детективи НАБУ розслідували справу з липня 2016 року. Правоохоронці встановили низку епізодів злочинної діяльності за участю посадовців ПрАТ «ХК «Енергомережа» та очільників державних енергокомпаній. Розслідування частини з них закінчене – справи слухаються в суді, зауважили у бюро.

Зокрема, у лютому 2019 року до суду скеровано справу за обвинуваченням керуючого санації ПАТ «Одеська ТЕЦ» у завданні 28 млн грн збитків підприємству.

У червні 2020 року закінчено розслідування за фактом заволодіння 346 млн грн ПАТ «Запоріжжяобленерго» — справа слухається у Вищому антикорупційному суді.

Зазначається, що завдяки матеріалам, здобутим у межах досудового розслідування, НАБУ домоглося визнання недійсними 27 правочинів за участю ПрАТ «ХК «Енергомережа», «Черкасиобленерго», «Запоріжжяобленерго» на загальну суму понад 1,5 млрд грн. Це стало підставою для повернення державним підприємствам 558 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-