У світі очікується різке зниження цін на газ - експерт

У світі очікується різке зниження цін на газ - експерт

Укрінформ
Опалювальний сезон 2021-2022 Україна пройде у нормальному режимі, наступного року також проблем не повинно виникнути, оскільки у світі очікується різке зниження цін на газ.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телеканалу "Дом" заявив експерт Офісу реформ Кабінету Міністрів Максим Гардус.

"У нас досить великі запаси газу в підземних сховищах. Ми маємо 18 млрд кубометрів газу — це більше, ніж було за планом. За планом було лише 17 млрд. І за всіма розрахунками цього має вистачити. Й не треба забувати: запаси перебувають у сховищах, але ж газ продовжують видобувати щодня. Крім того, у нас є ще перетікання імпорту-експорту зі Східної Європи, конкретно — Польщі та Словенії. Тому цей сезон ми загалом пройдемо нормально", — пояснив експерт.

На період після закінчення опалювального сезону та наступного року прогнози теж позитивні, оскільки у світі різко зросте видобуток газу.

"Має збільшитися видобуток газу як вітчизняний, так і у світі. Цього року через дике зростання цін видобуток газу став набагато більш інвестиційно привабливим, ніж торік. Згадайте, минулого літа було лише 2 грн за кубометр. Ця ціна хороша для споживача, але всі виробники згорнули інвестиції, а коли з лютого до листопада ціни зросли в 5 разів, весь цей рік копали як не в себе. І держкомпанії, і приватні компанії, і європейські компанії, й російські компанії. Коли зима мине, підвищиться температура, зменшиться споживання та й збільшиться видобуток газу. Тому наступного року такої кризи не буде", — упевнений Гардус.

Він зазначив, що нинішній період — "золота пора для спекулянтів та трейдерів".

"Вони на цій зимі зіб'ють гігантські статки. Але наступного року цикл піде навпаки. Через збільшення видобутку та зменшення попиту ціни на газ поповзуть вниз дуже рішуче", — додав експерт.

Як повідомляв Укрінформ, Прем'єр-міністр Денис Шмигаль раніше 27 жовтня заявив, що на період опалювального сезону держава забезпечить безперервне постачання газу для бюджетних установ та населення.

Кабінет Міністрів знизив ціну на газ для населення, яке є клієнтом "постачальника останньої надії" (ПОН, ГК "Нафтогаз України") до 7,96 грн за 1 кубометр (з ПДВ) на жовтень-листопад.

Нафтогаз зафіксував ціну "блакитного палива" на опалювальний сезон для населення (7,96 грн за кубометр без транспортування) та бюджетних організацій (13,7 грн за кубометр без ПДВ та транспортування).

Для ТКЕ компанія пропонує трирічний контракт із ціною газу на перший рік 7,42 грн за один кубометр (з 1 червня 2021 року по 31 травня 2022 року, з ПДВ, без урахування тарифу оператора газотранспортної системи).

Читайте також: Росія прагне «прив'язати» європейські країни довгостроковими контрактами на газ - Вітренко

Ціна на газ у Європі на початку жовтня встановила історичний рекорд, сягнувши майже 2 тис. дол. за тисячу кубометрів. У Кремлі намагаються використати ситуацію та змусити Берлін прискорити сертифікацію готового газопроводу в обхід України "Північний потік-2".

24 жовтня Президент Володимир Зеленський повідомив виданню Bloomberg, що Україна запропонувала Росії знижку на поставку природного газу в Європу, щоб збільшити поставки і полегшити енергетичну кризу в Європі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-