Фахівці закликають міста України приєднуватися до проєктів енергоефективності

Фахівці закликають міста України приєднуватися до проєктів енергоефективності

Укрінформ
Світова енергетична криза спонукає весь світ до впровадження енергоефективних технологій та проєктів. Україна – не виняток, в цьому нашій країні готові допомагати міжнародні фінансові організації.

Про досвід реалізації енергоефективних проєктів розповіла в коментарі Укрінформу заступниця голови Ради Європейсько-українського енергетичного агентства Олена Рибак.

За її словами, з кожним роком міські громади отримують у своє користування все більше об’єктів модернізованої соціальної інфраструктури – це дитячі садочки, школи, лікарні та вулиці з LED-освітленням. Це проєкти, які міста реалізують у співпраці з МФО та донорами, отримуючи від них частину коштів на фінансування ЕЕ-проєктів у вигляді кредитів та грантів.

"Якщо раніше такі проєкти були абсолютно новим явищем для України і важко йшли у містах передусім через відсутність досвіду у реалізації таких проєктів, то наразі вже багато міст набули досвіду цій сфері, сформували досвідчені команди та мають абсолютно реальні плани на модернізацію значної частини будівель, які належать до соціальної сфери міста. Для кожного проєкту соціальної сфери є свій перелік робіт, які потрібно виконати, щоб досягнути запланованих показників економії ресурсів", – зазначила експерт.

Загалом же, за даними Рибак, щоб модернізувати стару дитячу школу, може знадобитися: утеплення стін, установка індивідуального теплового пункту, заміна дверей та вікон, утеплення даху, заміна вентиляції (наприклад, встановлення вбудованої вентиляції у вікнах, щоб приміщення можна було провітрювати без втрати тепла).

"Для жителів міста це означатиме, що після термомодернізації школи, наприклад, замість 15-17°C, які були у приміщеннях у попередні роки, температура вже не падатиме нижче за 19°C у фойє та 22°C у класах. До цього додаємо відсутність протягів, кращу якість повітря у класах, освітлення, яке не псує зір, і чудовий зовнішній вигляд, який мають всі школи, садочки та лікарні після термомодернізації", – розповіла вона.

Рибак наголосила, що в Україні є успішні приклади реалізації проєктів єнергоефективності містами. "Хочу розказати про досвід міста Вараш. Проєкт в рамках кредитної програми енергозбереження (НЕФКО) призначений для надання невеликого кредитного фінансування для підвищення енергоефективності в муніципальних будівлях (школах, лікарнях, об’єктах спортивного призначення тощо) та інфраструктурі. Програма надає кредити українським містам або муніципальним компаніям. Місто Вараш ініціювало проєкт "Підвищення енергоефективності бюджетних установ міста Вараш". Проєкт дозволив впровадження заходів з енергоефективності у восьми освітніх закладах та у системі вуличного освітлення", – повідомила експерт.

Читайте також: Парламент ратифікував угоду, яка допоможе підвищити рівень енергоефективності

Вона також розповіла, що в місті був проведений комплекс заходів з енергоефективності: модернізація системи вуличного освітлення (614 світильників), внутрішнє освітлення (4 будівлі), індивідуальний тепловий пункт (5 будівель) – тож будівлі будуть економити 1076 MВт/рік теплової енергії (це близько 20% на рік) та 273 MВт/рік електричної енергії (зокрема 50-70% економії електроенергії на освітленні). При цьому рівень комфорту підвищився для 5 тис. учнів та колективу співробітників, а вдосконалена система вуличного освітлення допомогла підвищити рівень безпеки в громадських місцях.

"Закликаємо міста приєднуватись до ініціативи енергоефективності та реалізовувати проєкти модернізації муніципальних будівель", – наголосила заступниця голови Ради Європейсько-українського енергетичного агентства.

Як повідомляв Укрінформ, 21 жовтня Верховна Рада ухвалила закон "Про енергетичну ефективність", який, зокрема, передбачає проведення на великих підприємствах енергоаудиту раз на чотири роки, а також встановлення цільового показника щорічного скорочення споживання енергії.

Повідомлялося також, що Україна та Європейський інвестиційний банк у межах технічної підтримки реалізації проєкту "Енергоефективність громадських будівель в Україні" укладуть угоди про надання грантів у розмірі 2 млн євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-