Рада ухвалила закон про енергоефективність

Рада ухвалила закон про енергоефективність

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила закон «Про енергетичну ефективність», який, зокрема, передбачає проведення на великих підприємствах енергоаудиту раз на чотири роки, а також встановлення цільового показника щорічного скорочення споживання енергії.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, за ухвалення у другому читанні відповідного законопроєкту №4507 проголосували 282 депутати із 226 необхідних.

Закон є рамковим і встановлює основні правові, економічні та організаційні засади діяльності у сфері забезпечення енергоефективності під час виробництва, транспортування, передачі, розподілу, постачання та споживання енергії.

Згідно з текстом документа, підготовленого до другого читання, в Україні має з'явитися Національний план дій з енергоефективності. Він повинен містити: перелік заходів з енергоефективності у виробництві, транспортуванні, передачі, розподілі та споживанні енергії зі строками їхнього виконання; джерела та обсяги фінансування заходів; розрахунковий обсяг економії енергії.

Читайте також: Україні треба близько 300 мільярдів на енергомодернізацію - Зеленський

Крім того, органи місцевого самоврядування розроблятимуть місцеві енергетичні плани.

Органи влади, як державні, так і місцеві, зможуть орендувати чи купувати приміщення в будівлях, енергоефективність яких не нижча за мінімальні вимоги до енергетичної ефективності. Винятки можливі лише для об'єктів культурної спадщини, оренди чи купівлі будівлі з метою реконструкції, придбання будівель з метою їх подальшого продажу без використання для власних потреб.

З метою забезпечення сталого підвищення енергоефективності кінцевого споживання енергії встановлюватиметься цільовий показник щорічного скорочення споживання енергії. Він має становити не менш як 0,8% сукупного річного обсягу постачання енергії споживачам, усередненого за період із 1 січня 2017 року по 31 грудня 2019 року.

Читайте також: Зеленський обіцяє показати людям, як трансформуватимуть енергобезпеку України

Закон запроваджує енергоаудит на підприємствах. Суб’єкти великого підприємництва в значенні, наведеному в Господарському кодексі України, зобов’язані будуть проводити енергетичний аудит кожні чотири роки.

Передбачене також широке впровадження систем енергетичного менеджменту.

Як повідомлялося, Україна та Європейський інвестиційний банк у межах технічної підтримки реалізації проєкту «Енергоефективність громадських будівель в Україні» укладуть угоди про надання грантів у розмірі 2 млн євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-