Незалежність Нацбанку: Стефанчук підписав два закони

Незалежність Нацбанку: Стефанчук підписав два закони

Укрінформ
Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук підписав два закони щодо Національного банку, які є принципово важливими для подальшої співпраці між Україною та МВФ.

Йдеться про закон №5853 «Про внесення зміни до статті 33 Бюджетного кодексу України щодо уточнення інформації, яка подається Національним банком України для складання Бюджетної декларації», передає Укрінформ.

Законом вносяться зміни до статті 33 Бюджетного кодексу України стосовно переліку інформації, яку Національний банк має щорічно подавати Президенту, Верховній Раді та Кабінету Міністрів України.

Національний банк має щорічно (до 1 березня поточного року) надавати Кабміну, а також Президенту і парламенту інформацію про орієнтовний прогноз частини прибутку до розподілу, яка підлягатиме перерахуванню до держбюджету. Встановлено, що така інформація подається Нацбанком виключно в порядку інформування.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, але не раніше дня набрання чинності Законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань діяльності Національного банку України».

Читайте також: Нацбанк очікує до кінця року отримати $700 мільйонів від МВФ

Крім того, Стефанчук підписав закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі» щодо закупівлі юридичних послуг Національним банком України» (№5852).

Так, згідно з текстом документа, до переліку випадків, на які не поширюється дія закону «Про публічні закупівлі», відтепер внесено закупівлі Національним банком юридичних послуг для представництва його інтересів в органах влади іноземних держав, а також тих, які пов’язані із захистом його прав та інтересів під час врегулювання спорів, розгляду в закордонних юрисдикційних органах справ, учасником яких є Нацбанк.

Очікується, що реалізація норм закону сприятиме належному представництву інтересів НБУ в закордонних юрисдикційних органах.

Документи направлено на підпис Президенту.

Читайте також: Мінфін очікує на рішення МВФ про розгляд другого траншу у листопаді

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила відповідні законодавчі акти 19 жовтня 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-