В Україні планують спростити процедуру реєстрації сортів рослин та обігу насіння

В Україні планують спростити процедуру реєстрації сортів рослин та обігу насіння

Укрінформ
Верховна Рада підтримала в першому читанні проєкт закону “Про внесення змін до законів України "Про охорону прав на сорти рослин" та "Про насіння і садивний матеріал", реєстраційний номер 3680-д.

За це рішення на позачерговому засіданні парламенту проголосували 260 народних депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Документ має встановити цивілізовані “правила гри” та сформувати конкурентне середовище на ринку для роботи підприємств селекційного і насіннєвого напрямку.

Пропонується, поміж іншого, гармонізувати вітчизняне законодавство з положеннями глави “Сільське господарство та розвиток сільських територій” Угоди про асоціацію з Євросоюзом за напрямками “реєстрація сортів” і “сертифікація насіння”.

Для цього автори законодавчої ініціативи хочуть усунути низку положень, які ускладнюють експертизу нових сортів рослин, запровадити максимально ефективне та прозоре регулювання сертифікації насіння на сортові характеристики, спростити порядок отримання дозвільних документів для ввезення зразків насіння для дослідних цілей, уніфікувати вимоги до держконтролю за діяльністю всіх суб’єктів господарювання, задіяних у виробництві та постачанні насіння.

Таким чином, як очікується, вдасться пришвидшити доступ українських сільгоспвиробників до нових сортів/гібридів сільськогосподарських культур.

Поміж принципових новацій законопроєкту — позбавлення державної монополії у сфері сертифікації насіння. Право займатися сертифікаційною діяльністю отримають підприємства усіх форм власності.

Читайте також: На Житомирщині створили спеціалізований банк насіння хвойних та листяних дерев

Україна входить до десятки найбільших імпортерів насіння у світі. Щороку за ввезення з-за кордону посадкового матеріалу вітчизняні аграрії сплачують до пів мільярда доларів. Тоді як за обсягами експорту насіння країна “пасе задніх”, щороку заробляючи на його продажу не більше $15 мільйонів. При цьому, за підрахунками фахівців, аби купити тонну імпортної насіннєвої кукурудзи, виробникам доведеться продати 50-70 тонн товарного зерна. Виправити ситуацію можна, лише створивши умови для переважного використання в країні насіння вітчизняної селекції, а також реалізації прогнозного потенціалу нарощування експорту насіння до $1,5 мільярда.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-