ДПЗКУ не має коштів для чергового платежу за китайським кредитом - очільник корпорації

ДПЗКУ не має коштів для чергового платежу за китайським кредитом - очільник корпорації

Укрінформ
АТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" (ДПЗКУ) не має коштів, аби зробити 21 січня 2022 року черговий платіж за користування китайським кредитом. Вирішенням цього питання могла би стати реструктуризація боргу.

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомив в.о. голови правління ДПЗКУ Василь Коваленко.

"Проблема у тому, що кредит китайський Ексімбанк видав під державні гарантії уряду України. Якщо ми не знайдемо вихід, то доведеться відкривати державну гарантію, тобто сплачувати з держбюджету. Тут можливі два сценарії: або держава оплатить черговий платіж по кредиту, а це 96 млн доларів, або ж, на вимогу банку, сплачує залишок кредиту 900 млн доларів, плюс відсотки", - розповів Коваленко.

Жоден варіант нас не влаштовує, наголосив він, "тому треба поспішати з рішенням".

"Терміни дуже стислі, а ще навіть переговори (з китайською стороною - ред.) не починалися. При тому, що треба обговорити реструктуризацію кредиту, зміну ставки й строків та окремо домовитися із торговельним партнером про ціни та умови постачання", - додав очільник ДПЗКУ.

За його словами, за угодою 2012 року Україна мала постачати в Китай 5 млн тонн зерна щорічно, але насправді за всі роки поставлено близько 6 млн тонн.

"За всі ці роки було поставлено близько 6 млн тонн. Проте, претензії за невиконання постачань ми постійно отримуємо", - сказав Коваленко, пояснивши, що угоду складено за принципом "вантаж або плати".

Читайте також: Екскерівник Державної зернової корпорації вважає, що компанія прямує до дефолту

Іншою проблемою, на його переконання, є те, що контракт спочатку передбачав закупівлю цілої низки культур, зокрема, ячменю, пшениці, кукурудзи.

"Однак відколи контракт підписано, українська пшениця досі не сертифікована для постачання до Китаю. Тобто, у них на державному рівні постачання пшениці з України заблоковано. І це друга причина, через яку ми не можемо виконувати свої зобов'язання повною мірою", - підсумував очільник ДПЗКУ.

Як повідомляв Укрінформ, 12 жовтня у Міністерстві економіки відбулося перше засідання міжвідомчої робочої групи з питань забезпечення виконання зобов’язань ДПЗКУ перед Експортно-імпортним банком Китаю за запозиченнями, що гарантовані державою. А також перед Китайською національною корпорацією машинної промисловості і генеральних підрядів (ССЕС) у рамках виконання умов Генерального договору про співпрацю у сфері сільського господарства щодо постачання зернових до КНР.

АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» у 2012 році уклало договори на отримання двох кредитів з Експортно-імпортним банком Китаю. За першим кредитним договором вибірка коштів була здійснена у повному обсязі наприкінці 2012 року. Предметом кредитного договору є фінансування закупівлі зернових культур у вітчизняних сільгоспвиробників для їх подальшого експорту до КНР. Другий кредит станом на 12 жовтня 2021 року не відкритий.

АТ “Державна продовольчо-зернова корпорація” створене у 2010 році. За даними з відкритих джерел, компанія за підсумками 2020 року мала 5,857 млрд грн чистого збитку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-