Екскерівник Державної зернової корпорації вважає, що компанія прямує до дефолту

Екскерівник Державної зернової корпорації вважає, що компанія прямує до дефолту

Укрінформ
Наприкінці 2021 року або на початку 2022 року АТ “Державна продовольчо-зернова корпорація України” (ДПЗКУ) може оголосити дефолт - через неможливість виконання зобов’язань за контрактами.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомив колишній керівник (у 2014-2015 роках) ДПЗКУ Валерій Томіленко.

Головною причиною такої ситуації він назвав те, що, попри плани роздержавлення підприємства, за сім років цього так і не зробили. Із чим пов’язані значні корупційні ризики та помилки менеджменту.

“На жаль, ДПЗКУ є “планово збитковою” структурою. І, на жаль, вона семимильними кроками йде до дефолту. За розрахунками, які я отримую з відкритих джерел, є ризик оголошення дефолту корпорації уже до кінця нинішнього чи на початку наступного року”, - сказав Томіленко.

Читайте також: Збитки від зловживань посадовців ДПЗКУ перевищують $57 мільйонів - поліція

За його словами, завдання з підготовки ДПЗКУ до приватизації ставилися ще 2014 року, коли його запрошували на посаду керівника корпорації. Утім, уже до кінця того року, коли виникли проблеми з виконанням зобов’язань держкомпанії перед китайськими партнерами, які надали величезний на ті часи кредит у 1,5 млрд дол., він зрозумів, що насправді проголошені гасла розходилися зі справами.

Томіленко заявляє, що наводити лад у “зерновому господарстві” ніхто не збирався. Тому у квітні 2015 року він добровільно залишив посаду.

Читайте також: Суд виправдав фігурантів справи про розтрату 88 мільйонів державної зернової корпорації

Як повідомлялось, АТ “Державна продовольчо-зернова корпорація” створене у 2010 році. Виробничі підрозділи корпорації розташовані у 20 регіонах України. До складу АТ "ДПЗКУ" входять 55 філій, у тому числі два портові елеватори – Одеський та Миколаївський та 53 лінійні елеватори.

За даними з відкритих джерел, ДПЗКУ за підсумками 2020 року мала 5,857 млрд грн чистого збитку.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-