Ухвалення законопроєкту № 5600 може мати негативний вплив на розвиток телеком-ринку - Київстар

Ухвалення законопроєкту № 5600 може мати негативний вплив на розвиток телеком-ринку - Київстар

Укрінформ
Національний оператор мобільного зв’язку «Київстар» застерігає, що ухвалення законопроєкту № 5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» може мати негативний вплив на розвиток телеком-ринку.

Про це йдеться в коментарі Київстару, переданому Укрінформу.

«Мобільні оператори виконують свої зобов’язання за Меморандумом щодо подолання цифрового розриву між містами і селами, підписаним з урядом у жовтні 2019 року, і за останні 5 років інвестували понад 74 млрд грн у розвиток 3G/4G мереж, що забезпечило можливість доступу до 4G для 89% населення України. Однак подальший розвиток нових технологій може загальмуватись через плани уряду підвищити рентну плату за радіочастоти», - йдеться у коментарі.

Зазначається, що при підписанні меморандуму було досягнуто домовленості про ухвалення окремого закону про чотирирічний мораторій на підвищення фіскального навантаження на галузь, який досі не подано на розгляд Верховної Ради. Натомість законопроєкт 5600 про внесення змін до Податкового кодексу, який парламент днями має розглядати, пропонує чергове підвищення рентної плати за радіочастоти на 5%, а також залишає підвищувальні коефіцієнти за концентрацію радіоспектру та фрагментований спектр, які запроваджувались як тимчасовий захід для стимулювання перерозподілу радіочастот (рефармінг).

Як вважає директор з регуляторного забезпечення Київстару Олександр Когут, в умовах глобальної фінансової кризи та падіння ринків через COVID-19, на перший план виходить створення механізмів для перезавантаження економіки держави, зокрема створення інвестиційних стимулів. Особливо це стосується телеком-галузі, яка є інфраструктурою, і від неї залежить розвиток економіки країни та функціонування тисяч підприємств.

Збільшення ж рентної плати за радіочастоти і підвищувальні коефіцієнти, на переконання фахівців Київстару, можуть мати негативний вплив на подальший розвиток телеком-галузі. У компанії пояснили, що найвищою є плата за радіочастоти, які використовуються для зв’язку 2G, 3G, 4G. Саме до цих частот застосовуються передбачені законопроєктом підвищувальні коефіцієнти. Через індексацію рентної плати за частоти та невирішення питання підвищувальних коефіцієнтів лише Київстар змушений буде додатково сплачувати 125 млн грн податкових платежів щороку, а це еквівалентне забезпеченню 4G щонайменше у 150 селах.

Крім цього, зазначили в компанії, розвиток нових мобільних технологій, зокрема 5G, потребує купівлі нових частот. Однак система підвищувальних коефіцієнтів, яка продовжує «вимивати» фінансовий ресурс з компанії, робить подібні бізнес-кейси непривабливими. В результаті, за інформацією Київстару, під загрозою опиняються потенційні аукціони на частоти 2100 МГц, 700 МГц, 3500 МГц, які могли б принести державному бюджету мільярди гривень додаткових надходжень від плати за ліцензії та щорічної рентної плати за спектр, який наразі не використовується.

Читайте також: Київстар у вересні підключив зв’язок 4G ще у 132 населених пунктах

У Київстарі також нагадали, що, за даними Державної податкової служби України, телеком-галузь без індексації ренти стабільно вже 4 роки поспіль нарощує сплату податків на 1-2 млрд грн на рік. Лише Київстар за 2020 рік сплатив податків і зборів на суму понад 9 млрд грн.

За словами Когута, допомога державі у розвитку засад для цифровізації, розвиток нових технологій у неприбуткових, малонаселених і віддалених районах вимагає від мобільних операторів постійного пошуку джерел доходів для інвестицій та їх повернення у подальшому. Тому компанія просить народних депутатів України під час розгляду законопроєкту 5600 не підтримувати положення, які можуть загальмувати розвиток телеком-галузі.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 1 липня ухвалила проєкт закону №5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» в першому читанні.

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики на засіданні 17 вересня рекомендував парламенту ухвалити законопроєкт у другому читанні.

Фото: Київстар

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-