В Україні з листопада запускають портал про усіх надрокористувачів

В Україні з листопада запускають портал про усіх надрокористувачів

Укрінформ
З 1 листопада в Україні запрацює публічний портал, який міститиме вичерпну інформацію про власників усіх 3 044 ліцензій і дозволів на розробку надр.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це на брифінгу за підсумками засідання Ради національної безпеки та оборони сказав секретар РНБО Олексій Данілов.

За його словами, кожен українець зможе ознайомитися з даними про власників ліцензій та дозволів, виданих у нашій країні, і про ділянки, де вони мають працювати, - на загальнодержавному рівні й у розрізі кожної громади.

Читайте також: Набув чинності закон про посилення відповідальності за незаконний видобуток корисних копалин

“Можна буде знайти інформацію про всі компанії — з ким і як вони афілійовані, скільки сплачують податків, коли та у який спосіб у них оформлені земельні ділянки, коли вони отримували ті дозволи, і чим займаються зараз на відведених ділянках”, - уточнив Данілов.

У п’ятницю Рада національної безпеки та оборони, поміж іншого, заслухала інформацію голови Державної служби геології та надр Романа Опімаха про стан справ у сфері надрокористування та про додаткові заходи з посилення державного нагляду у цій сфері. Данілов нагадав, що це питання перебуває на особливому контролі РНБО.

“Активно почали займатися цим із лютого-березня. За нинішній рік надходження до бюджету від використання надр зростуть щонайменше до 50 млрд грн (проти 28,9 млрд грн торік)”, - сказав секретар РНБО.

Читайте також: У відкритий доступ виклали Інтерактивну карту корисних копалин

Він також повідомив про надане СБУ та іншим контролюючим структурам доручення вивчити обставини отримання 23 компаніями дозволів на видобуток вуглеводнів без відповідних нормативно-правових актів, які б діяли на 2018 рік.

“За цими фактами відкрито кримінальне провадження, й на наступному засіданні правоохоронці поінформують членів РНБО про перебіг розслідування”, - сказав Данілов. Секретар РНБО також розповів, що багато відомих в Україні людей, котрі свого часу понабирали дозволів на надрокористування досі не взялися за освоєння родовищ, відмовляються від ліцензій. Як приклад Данілов навів родину Злочевських, яка вирішила відмовитися від двох ліцензій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-