Газпром цьогоріч тричі зменшував транзит через Україну

Газпром цьогоріч тричі зменшував транзит через Україну

Графік
Укрінформ
Російський газовий монополіст "Газпром" з початку цього року тричі зменшував обсяги транзиту газу українсткою газотранспортною системою.

Як передає Укрінформ, про це повідомив генеральний директор ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) Сергій Макогон у Фейсбуці.

"Газпром тричі зменшував транзит Україною у 2021 році. 1 січня 2020 року з 186 млн кубометрів на добу до 124 млн кубометрів, з 1 вересня знизив до 109 млн кубометрів, а 1 жовтня після початку постачання газу до Угорщини через Турецький та Болгарського потоки - до 86 млн кубометрів, хоча сплачує за 109 млн кубометрів. Графік показує, що Газпром часто не використовує транзитні потужності, які вже сплачені. І не тільки в Україні, а й в інших країнах. Наприклад, у Словаччині", - написав Макогон.

Він наголосив, що заяви російського керівництва про збільшення транзиту через Україну у 2021 році мають маніпулятивний характер. "Слід зазначити, що діючий контракт передбачає не щорічне транспортування 40 млрд кубометрів, а щоденне транспортування 109 млн кубометрів. Наразі фізично транспортується значно менше", - зауважив керівник ОГТСУ.

Читайте також: Росія у вересні знизила транзит газу через Україну до мінімальних обсягів

Макогон підкреслив, що в умовах значної нестачі газу в європейських газосховищах та максимальних цін на "блакитне паливо" така поведінка Газпрому заслуговує особливої уваги Европи.

Він нагадав, що Україна готова транспортувати додатково значні обсяги газу, які перевищують потужність "Північного Потоку-2".

Як повідомлялося, у вересні 2021 року Газпром бронював лише 4% від додаткових гарантованих транзитних потужностей, що призвело до зменшення обсягів транспортування російського газу через Україну. Всього у вересні 2021 року транзит природного газу українською ГТС до країн Європи склав 3,257 млрд куб. м.

Читайте також: Оператор ГТСУ з початку року інвестував у модернізацію понад 4,6 мільярда

1 жовтня 2021 року з початку газової доби (07:00) зупинено транзит природного газу територією України у напрямку Угорщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-