Накопичувальна пенсія: експерти оцінили переваги й недоліки державних і недержавних фондів

Накопичувальна пенсія: експерти оцінили переваги й недоліки державних і недержавних фондів

Укрінформ
Серед експертів є різні думки щодо необхідності запровадження державного накопичувального фонду в разі переходу до обов’язкового накопичувального рівня пенсійної системи. Цей фонд пропонує створити Міністерство фінансів: на початку він буде єдиним для всіх, а з часом надаватиме послуги особам, які визначилися з вибором альтернативного пенсійного провайдера.

Про це експерти повідомили в коментарі Укрінформу.

Так, Михайло Соколов, член наглядової ради Української ради бізнесу, зазначає, що мають існувати як державні, так і недержавні фонди для роботи накопичувального рівня: «Важливо, щоб і державні, і недержавні фонди були в рівних умовах, а держава має досить суворо регулювати їхню діяльність. Не має бути жодних привілеїв для державного накопичувального фонду».

Олег Гетман, економіст, координатор експертних груп Економічної експертної платформи, також поділяє позицію щодо одночасно існування державного та недержавних накопичувальних фондів: «При функціонуванні накопичувальної пенсійної системи держава має бути регулятором. Вона має забезпечувати надійність внесків громадян. Також держава має створити свій накопичувальний фонд, щоб людина могла обирати: хоче вона приватний накопичувальний фонд чи державний. Це має бути вибір людини», - зазначив експерт.

Читайте також: В Україні можуть запустити проєкт накопичувальних пенсій на об'єктах великої приватизації

Іншу думку має Олександр Ткач, заступник директора ТОВ «Пенсійно-актуарний консультант», експерт з питань пенсійного забезпечення Федерації профспілок транспортників України: «Держава запроваджує на законодавчому рівні прозорі, зрозумілі правила гри на пенсійному полі і вимагає від усіх суб’єктів дотримання цих правил. А також здійснює регулювання і нагляд – упередження до того, щоб не було порушень. Держава жодним чином не повинна створювати додаткові надбудови у вигляді державного накопичувального фонду, державної компанії з управління активами тощо».

Експерти звертають увагу на те, що вже понад 15 років в Україні працюють недержавні пенсійні фонди, до яких можна звертатися тим, хто готовий скористатися добровільним накопичувальним рівнем пенсійної системи.

Читайте також: Накопичувальна пенсія: Лазебна розповіла про два законопроєкти

«Українцям, яким зараз 40 років, я раджу обрати для себе недержавний пенсійний фонд. Їх в Україні кілька десятків, які успішно працюють більше 15 років. Це або буде списання певної суми, яку ви на власний розсуд визначите, з вашої банківської картки, або напишіть заяву в бухгалтерію вашого підприємства і надайте реквізити вашого недержавного пенсійного фонду. Спробуйте також підключити і свого роботодавця, можливо, він заощадить на податках, і зможе додатково мотивувати вас до сумлінної праці. Не забувайте щороку подавати декларацію до податкової про повернення надмірно сплачених податків, тому що суми, які ви сплатили до недержавного пенсійного фонду, не входять в базу оподаткування ваших доходів. Тому з кожної тисячі гривень сплаченої вами до недержавного пенсійного фонду держава повертатиме вам 18%. Це автоматично означає доходність 18% річних, яку зараз не дає жоден банк чи державний цінний папір», - порадив Ткач.

Читайте також: Пенсійна реформа: Це буде у 2023-му, найпізніше – у 2024 році

Як повідомлялося, раніше Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що запровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні вирішить питання із забезпечення достойними пенсіями та потужним інвестиційним ресурсом. 

Кабінет Міністрів 2 червня затвердив створення робочої групи з питань запровадження обов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення тa розвитку недержавного пенсійного забезпечення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-