У Нацбанку очікують зростання міжнародних резервів під кінець року

У Нацбанку очікують зростання міжнародних резервів під кінець року

Укрінформ
У Національному банку очікують, що міжнародні резерви на кінець 2021 року будуть вище 30 млрд дол. США.

Як передає Укрінформ, про це заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук розповів в ефірі ранкових новин KSE live, повідомляє пресслужба НБУ у Фейсбуці.

"Якщо говорити про наші очікування щодо резервів, то в четвертому кварталі відчутних виплат за валютними боргами не буде. Натомість у держави буде можливість поповнити резерви за рахунок залучень. Передусім йдеться як про кредит від МВФ, так і про другий транш від Європейської комісії, а також про транш від Світового банку. Якщо всі ці плани реалізуються, а ми сподіваємося, що для цього є всі підстави, то за результатами року резерви знову будуть вище 30 млрд дол. США", - зазначив Ніколайчук.

Читайте також: НБУ минулого тижня купив на міжбанку $228 мільйонів

Він нагадав, що резерви у вересні 2021 року скоротилися на 9,2% - до 28,7 млрд дол. США насамперед з огляду на те, що саме у вересні Україна провела основні цьогорічні виплати за зовнішнім боргом. Зокрема, було погашено бонди, гарантовані урядом США, та реструктуризовані євробонди, а також сплачено відсотки за зовнішніми запозиченнями. Загальний обсяг платежів становив близько 2,6 млрд дол. США в еквіваленті.

"Додатково на зниження доларового еквівалента резервів вплинула курсова переоцінка активів у інших валютах та золоті (-202 млн дол. США). Натомість Національний банк на міжбанківському валютному ринку мав змогу викуповувати валюту. Чиста купівля в минулому місяці становила майже 140 млн дол. США", - додав Ніколайчук.

Як повідомляв Укрінформ, міжнародні резерви України станом на 1 жовтня 2021 року становили 28,705 млрд дол., скоротившись за вересень на 9,2%.

Міжнародні резерви за підсумками 2020 року зросли на 15% і станом на 1 січня 2021 року сягнули 29,133 млрд дол. США (в еквіваленті).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-