Міжнародні резерви у вересні зменшилися на 9,2%

Міжнародні резерви у вересні зменшилися на 9,2%

Укрінформ
Міжнародні резерви України станом на 1 жовтня 2021 року становили 28,705 млрд дол., скоротившись за вересень на 9.2%.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

«Станом на 1 жовтня 2021 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили 28 705,2 млн дол. США. У вересні вони зменшилися на 9,2% з огляду на проходження періоду пікових виплат за зовнішніми зобов’язаннями держави», - йдеться в повідомленні.

Загалом динаміку резервів упродовж вересня визначали такі чинники:

по-перше, операції з управління державним боргом. Загальний обсяг платежів уряду з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті склав 2 557 млн дол. США. Зокрема, на обслуговування та погашення зовнішніх державних облігацій (ОЗДП) було спрямовано 2 521,1 млн дол. США, а на обслуговування внутрішніх держоблігацій (ОВДП) – 2,1 млн дол. США. Валютні надходження на користь уряду від розміщення ОВДП склали 216,9 млн дол. США;

по-друге, переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). У минулому місяці їх вартість зменшилася на 202 млн дол. США;

по-третє, операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку. У вересні пропозиція валюти на міжбанківському валютному ринку переважно перевищувала попит. Це дало змогу Національному банку викупити в резерви 146,6 млн дол. США. Водночас в окремий день місяця попит на ринку перевищував пропозицію, тож з метою згладжування девальваційних коливань центробанк продав 7 млн дол. США.

Загалом, за підсумком вересня 2021 року чиста купівля валюти Національним банком на валютному ринку становила 139,6 млн дол. США.

Читайте також: Нацбанк призупинив ліцензії двом ломбардам і 10 фінкомпаніям

Як повідомляв Укрінформ, міжнародні резерви у серпні зросли до 31,61 млрд дол., сягнувши дев'ятирічного максимуму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-