Це очевидне використання газу як зброї - Вітренко про припинення транзиту для Угорщини

Це очевидне використання газу як зброї - Вітренко про припинення транзиту для Угорщини

Укрінформ
Голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко назвав припинення російським Газпромом транзиту газу через Україну до Угорщини "очевидним використанням газу як зброї" і чекає накладення санкцій на оператора "Північного потоку - 2".

Як передає Укрінформ, про це очільник Нафтогазу написав у Фейсбуці.

"Ми публічно і непублічно попереджали наших партнерів в Німеччині та США, що так може статися, і що припинення фізичного транзиту через Україну створить величезні загрози для України та для Європи. Кремль це робить навмисно. Це навіть не брязкання зброєю, це очевидне використання газу як зброї", - вважає Вітренко.

Він наголосив, що Газпром пішов на припинення транзиту газу для Угорщини незважаючи на те, що має заброньовані потужності для транзиту через українську територію.

"Газпром має таке право за контрактом (з Україною - ред.)- не подавати газ для транзиту через заброньовані потужності, але при цьому оплачувати ці потужності (принцип «качай або плати»)", - пояснив Вітренко.

Він нагадав, що у спільній заяві США та Німеччині зазначено, що у разі використання Кремлем газу як зброї має бути відповідна реакція.

"Чекаємо тепер на накладення санкцій на 100% дочірню компанію Газпрому, оператора "Північного потоку - 2". Чим раніше це станеться, тим краще. Оскільки відсутність дієвих санкцій вже створила очікування з боку Газпрому, що йому насправді дозволено продовжувати використовувати газ як зброю проти України і інших країн, і що йому дозволять використовувати "Північний потік - 2" навіть без дотримання європейських правил", - зауважив очільник НАК.

Вітренко також прокоментував українсько-угорські газові відносини. Він нагадав, що Україна десятиліттями забезпечувала "надійний транзит газу, а іноді навіть експорт до Угорщини".

"Ми у повній відповідності до європейських правил створили «гарантовані потужності» (firm capacity) для транспортування газу з України до Угорщини. А ось гарантованих потужностей для транспортування газу з Угорщини до України угорська сторона так і не створила. Тобто Угорщина може гарантовано отримувати газ з України, а ми з Угорщини - ні", - зазначив він.

Ось така «одностороння» європейська інтеграція поки у нас з Угорщиною, підсумував голова правління Нафтогазу.

Читайте також: Газпром припинив транзит газу в Угорщину територією України

Як повідомляв Укрінформ, Угорщина уклала з Росією контракт на постачання газу в обхід України: Угорщина отримуватиме по 3,5 млрд кубометрів на рік через Сербію по газопроводу «Турецький потік» і його сухопутному продовженню та 1 млрд кубометрів – через Австрію. Нова довгострокова угода про постачання газу набула чинності з 1 жовтня.

З початку нової газової доби (07:00) 1 жовтня 2021 року зупинено транзит природного газу територією України у напрямку Угорщини, повідомили в ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-