Борги облгазів перед опалювальним сезоном становлять 8,8 мільярда - Оператор ГТС

Борги облгазів перед опалювальним сезоном становлять 8,8 мільярда - Оператор ГТС

Укрінформ
Сукупний борг операторів газорозподільчих мереж перед ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) напередодні опалювального сезону становить 8,8 млрд гривень, з них понад 6,2 млрд грн - борги облгазів групи РГК.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ОГТСУ.

"У серпні 2021 року оператори ГРМ (обл-, міськгази) заборгували перед Оператором ГТС України за газ, відібраний з магістральних газогонів для власних виробничо-технологічних витрат (ВТВ), понад 153 млн грн. Напередодні опалювального сезону сукупний борг облгазів перед компанією становить 8,8 млрд грн", - йдеться у повідомленні.

Серед найбільших боржників ОГТСУ називає Київоблгаз (1,075 млрд грн), Донецькоблгаз (1,197 млрд грн), Львівгаз (792 млн грн), Тернопільміськгаз (581,7 млн грн), Харківгаз (491,2 млн грн).

У серпні борги наростили Донецькоблгаз (на 73,2 млн грн), Кіровоградгаз (на 30,9 млн грн), Тернопільміськгаз (на 18,3 млн грн), Херсонгаз (на 14,8 млн грн), Мелітопольгаз (на 7,7 млн грн).

Сукупний борг облгазів групи РГК перед ОГТСУ становить понад 6,2 млрд грн.

Повідомляється, що для врегулювання заборгованості ОГТСУ у 2020-2021 роках подав близько 50 позовних заяв щодо стягнення заборгованості за врегулювання щодобових негативних небалансів на загальну суму понад 9 млрд грн. Однак з огляду на прогнозоване погіршення ситуації з початком опалювального сезону компанія вважає за доцільне впровадити механізм розподільчих рахунків для облгазів.

Такий механізм передбачає, що частина коштів, які облгази отримують від споживачів за послугу розподілу, буде автоматично перерахована для сплати за газ Оператору ГТС.

"Наш аналіз підтверджує, що споживачі сумлінно сплачують приватним облгазам за послугу розподілу, але кошти не доходять до державного Оператора ГТС. У ситуації «безоплатних відборів» газу з магістральних газогонів Оператор ГТС мимоволі виступає постачальником газу для приватних облгазів і змушений витрачати власні кошти, необхідні для проведення ремонтів та обслуговування ГТС. Подальше зростання заборгованості ставить під загрозу не лише виконання програми оптимізації та модернізації ГТС, але й створює ризики фінансовій стабільності Оператора ГТС", – прокоментував генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон.

Як повідомлялося, консалтингова компанія Ernst&Young на замовлення Світового банку розробила механізми вирішення проблеми неоплачених відборів газу з газотранспортної системи, які здійснюють облгази.

Крім того, на розгляді у Верховній Раді перебуває законопроєкт №3800, який пропонує механізм для запобігання утворення обл-, міськгазами нових боргів за газ для виробничо-технологічних витрат (ВТВ) перед ОГТСУ. Для вирішення проблеми пропонується запровадити спецрахунки, кошти з яких перераховуватимуться за призначенням автоматично.

Читайте також: Борги облгазів загрожують стабільному проходженню осінньо-зимового періоду – ОГТСУ

До складу групи РГК входять 18 облгазів: АТ "Вінницягаз", АТ "Волиньгаз", АТ "Житомиргаз", АТ "Закарпатгаз", АТ "Запоріжгаз", АТ "Київоблгаз", АТ "Дніпрогаз", АТ "Дніпропетровськгаз", АТ "Криворіжгаз", АТ "Миколаївгаз", АТ "Рівнегаз", АТ "Сумигаз", АТ "Івано-Франківськгаз", АТ "Харківгаз", АТ "Харківміськгаз", АТ "Хмельницькгаз", АТ "Чернівцігаз" та АТ "Чернігівгаз".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-