Ernst&Young розробила механізми вирішення проблеми неоплачених відборів газу

Ernst&Young розробила механізми вирішення проблеми неоплачених відборів газу

Укрінформ
Консалтингова компанія Ernst&Young на замовлення Світового банку розробила механізми вирішення проблеми неоплачених відборів газу з газотранспортної системи, які здійснюють облгази.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ).

Зазначається, що через недосконалості у регуляторному середовищі та системні проблеми в існуючій моделі відносин на ринку газу, набула поширення практика відбору операторами газорозпочільчих мереж газу із ГТС без оплати відібраних об'ємів. Станом на серпень 2021 року обл- та міськгази заборгували ОГТСУ близько 9 млрд грн.

"Ситуація з відборами попереднього опалювального сезону продемонструвала три очевидні речі. По-перше, це відсутність дієвого механізму, який би зобов’язував облгази вчасно розраховуватися за послуги балансування та зупиняв практику відборів газу з ГТС. По-друге, відсутність прозорих механізмів контролю витрат проблемних облгазів. По-третє, відсутність в операторів ГРМ стимулу врегульовувати свої негативні небаланси. Все це призводить до мільярдних боргів перед ОГТСУ", – прокоментував генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон.

З огляду на це Світовий банк реалізував проєкт "Консультаційні послуги щодо забезпечення фінансової стабільності Оператора ГТС", виконавцем якого стала Ernst&Young.

У фінальному звіті EY для вирішення проблеми надається ряд рекомендацій, які перебувають у процесі впровадження: механізм розподільчих рахунків, інститут постачальника останньої надії.

Крім того, звіт містить перелік рекомендацій, який потребує додаткової підтримки з боку влади. Йдеться, зокрема, про впровадження інституту тимчасових адміністрації та коригувань моделі ринку в частині постачання газу на ВТВ ОГРМ чи/або компенсації неоплат через плату за нейтральність балансування.

Читайте також: За травень облгази збільшили заборгованість перед Оператором ГТС

Як повідомлялося, на розгляді у Верховній Раді перебуває законопроєкт №3800, який пропонує механізм для запобігання утворення обл-, міськгазами нових боргів за газ для виробничо-технологічних витрат (ВТВ) перед ОГТСУ. Для вирішення проблеми пропонується запровадити спецрахунки, кошти з яких перераховуватимуться за призначенням автоматично.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-