Посол пояснив, як Україні повернути статус провідного торгівельного партнера Туркменістану

Посол пояснив, як Україні повернути статус провідного торгівельного партнера Туркменістану

Укрінформ
Щоб повернути собі статус одного з головних зовнішньоекономічних партнерів Туркменістану, Україна має зайняти проактивну позицію. 

Про це у своєму блозі для Укрінформу заявив Надзвичайний і Повноважний Посол України в Туркменістані Віктор Майко.

Він зазначив, що Туркменістан сьогодні активно і стабільно розвивається. Обсяг зовнішньоторговельного обігу країни за 8 місяців цього року збільшився майже на 10% порівняно з аналогічним періодом минулого року, а ВВП – більш ніж на 6%.

«Україні, щоб повернути собі статус одного з головних зовнішньоекономічних партнерів Туркменістану, як, до речі, і решти країн Центрально-азійського регіону, треба зайняти проактивну позицію, використовувати наявний потенціал, дружні зв’язки та напрацьовані контакти", - наголосив Майко.

За його словами, товарообіг між Україною та Турменістаном за весь 2020 рік дорівнює показникам, які 15 років тому країни отримували лише за пару тижнів. Майко повідомив, що Туркменістан зацікавлений у постачанні широкого кола української продукції: виробів з чорних металів, локомотивів, вагонів, турбін, насосів, промислових кранів, сільськогосподарської техніки, фармацевтичної та хімічної продукції, паперу, картону, сільськогосподарської продукції та продуктів харчування.

Також, підкреслює Майко, фактично нереалізованим на сьогодні є експортний потенціал послуг у сфері будівництва, транспортування, телекомунікацій та інформації, фінансів тощо. При цьому, критично важливим у розвитку двосторонніх відносин посол назвав транспортно-логістичне питання. Він зазначив, що Ашгабат зробив багатомільярдні інвестиції у розвиток транспортної інфраструктури, включаючи новий мультифункціональний порт на Каспійському морі, сотні кілометрів сучасних залізниць, автошляхів, мостів, у будівництві яких брала участь і Україна.

Читайте також: Відновлення співпраці з Туркменістаном в енергетиці вимагає нових підходів - посол України

По суті, написав Майко, Туркменістан є міжнародним транспортно-логістичним хабом, який з'єднує Казахстан, країни Перської затоки, Індію, Китай, країни Південно-східної Азії. При цьому, країна й надалі планує зміцнювати транспортне сполучення в Центральній Азії.

"Першою частиною домашнього завдання для України в цій царині має стати Робоча група із залученням представників всіх профільних міністерств і відомств та зацікавлених приватних компаній для створення транспортно-логістичної стратегії для великої Азії", - вважає Майко.

Він також сподівається, що в найближчому майбутньому провідні українські будівельні компанії будуть залучені до реалізації інфраструктурних проєктів загальнодержавного значення в Туркменістані.

Як повідомлялося, у червні міністри закордонних справ України і Туркменістану Дмитро Кулеба і Рашид Мередов домовилися про створення Ділової Ради, яка з’єднає бізнеси обох країн. Міністри також обговорили перспективи розвитку нових логістичних маршрутів між Центральною Європою та Центральною Азією, в яких Україна і Туркменістан можуть відігравати ключову роль.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-