Відновлення співпраці з Туркменістаном в енергетиці вимагає нових підходів - посол України

Відновлення співпраці з Туркменістаном в енергетиці вимагає нових підходів - посол України

Укрінформ
Одним із ключових питань двосторонніх відносин України і Туркменістану є відновлення співробітництва в енергетичній галузі, що вимагає нових підходів, нових моделей та пропозицій.

Про це у своєму блозі для Укрінформу повідомив Надзвичайний і Повноважний Посол України в Туркменістані Віктор Майко.

Він зауважив, що до 2006 року Туркменістан був єдиним постачальником природного газу в Україну. Але зараз головний транзитер туркменського газу в Україну перетворився на агресора, а газотранспортна артерія "Середня Азія – Центр" потужністю 55 млрд кубометрів на рік майже не працює.

Водночас, Туркменістан активно розбудовує свою газотранспортну мережу.

"Відновлення повноцінного співробітництва з Туркменістаном в енергетичній сфері вимагає надзвичайно високої мотивації, нових підходів, нових моделей та пропозицій. Сьогодні Туркменістан повністю виконав домашнє завдання в частині готовності до експорту природного газу в західному напрямку", - написав Майко.

Так, Туркменістан побудував 800-кілометовий газогін "Схід-Захід" потужністю 30 млрд кубометрів газу на рік, який починається з одного з найбільших у світі родовищ природного газу Галкиниш і завершується на узбережжі Каспійського моря.

Посол підкреслив, що в майбутньому цей газогін слугуватиме першою ланкою в інфраструктурі постачання туркменського газу в європейському напрямку.

За його словами, лише від України залежить, чи стане вона партнером і союзником Туркменістану у постачанні газу до Європи.

Читайте також: Посол України вручив вірчі грамоти президенту Туркменістану

Як повідомлялося, у червні міністри закордонних справ України і Туркменістану Дмитро Кулеба і Рашид Мередов домовилися про створення Ділової Ради, яка з’єднає бізнеси обох країн. Міністри також обговорили перспективи розвитку нових логістичних маршрутів між Центральною Європою та Центральною Азією, в яких Україна і Туркменістан можуть відігравати ключову роль.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-