Дві третини компаній-нерезидентів зберігають газ в українських газосховищах - Укртрансгаз

Дві третини компаній-нерезидентів зберігають газ в українських газосховищах - Укртрансгаз

Укрінформ
Акціонерне товариство "Укртрансгаз" залучає все більше газотрейдерів, у тому числі компаній-нерезидентів, до тривалого зберігання природного газу в українських підземних газосховищах: дві третини закупленого ними газу, розмитнювались і реалізувались в останні роки на газовому ринку України.

Про це заявив виконувач обов’язків генерального директора АТ "Укртрансгаз" Сергій Перелома, виступаючи 24 вересня на конференції «На порозі змін: трансформація нафтогазового ринку України», що відбулась в Одесі.

«Станом на 24 вересня, до підземних сховищ України закачано 18,6 млрд кубометрів газу. Залучаємо до зберігання газу в наших підземках також компанії, що спеціалізуються на його постачання до країн ЄС. Беручи до уваги те, що в останні роки до 62 відсотків газу трейдери-нерезиденти розмитнюють і реалізують в Україні», - зазначив Перелома.

Читайте також: У ГТС України заявляють: Росія взимку може вдатися до «гібридного» постачання газу

За його словами, Укртрансгаз, як оператор газосховищ, пропонує замовникам послуг зберігати газ у режимі «митний склад» до 1095 днів, використовувати газ у підземках як заставу і торгувати розмитненим газом у сховищах через електронну платформу Української енергобіржі. Вдалося в рази збільшити кількість іноземних замовників послуг, які лише торік принесли до бюджету компанії 1,5 млрд грн.

Причому 28 відсотків газу в українських підземках, констатував Перелома, іноземні трейдери зберігають понад рік.

Читайте також: Вітренко пояснив, як можна уникнути дефіциту газу в Європі

Між тим, наголосив в.о. гендиректора АТ «Укртрансгаз», ми продовжуємо розширювати портфоліо послуг, створюючи нові можливості для міжнародних клієнтів та партнерів. Зокрема, забезпечуємо доступ до підземних сховищ за зниженими тарифами, швидке митне оформлення та прозорість торговельних операцій на біржових торгах.

«На черзі – запуск біржових торгів нерозмитненим газом. На сьогодні механізм торгів проходить фінальне тестування з тим, аби ще цієї осені послуга стала доступною для наших клієнтів-нерезидентів», - резюмував Перелома.

Читайте також: Успішний досвід Польщі на газовому ринку відкриває нові можливості для України - ОГТСУ

В обговоренні проблематики вітчизняного енергобізнесу на конференції також виступили заступниця голови Біржового комітету Української енергетичної біржі Інна Щербина, аналітик газового ринку ExPRo Consulting Михайло Свищо, директор ТОВ «УК Інжиніринг» В’ячеслав Мовчан та інші учасники.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-