ОГТСУ приєднався до ініціативи «Центральноєвропейський водневий коридор»

ОГТСУ приєднався до ініціативи «Центральноєвропейський водневий коридор»

Інфографіка
Укрінформ
Чотири компанії - оператори газотранспортних систем Європи, в тому числі й ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ), об’єднують зусилля для створення водневої магістралі через Центральну Європу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ОГТСУ.

"Спільна ініціатива "Центральноєвропейський водневий коридор" спрямована на створення водневої "магістралі" у Центральній Європі для транспортування водню з перспективних районів постачання водню в Україні, яка має гарні умови для виробництва зеленого водню, через Словаччину і Чехію в райони підвищеного попиту в ЄС. Водневий коридор також дозволить транспортувати водень з виробничих підприємств до споживачів водню в Чеській Республіці та Словаччині", - йдеться у повідомленні.

Компаніями-учасниками ініціативи є ОГТСУ, EUSTREAM (компанія - оператор ГТС Словаччини), NET4GAS (компанія - оператор ГТС Чехії) і OGE (провідна компанія - оператор ГТС Німеччини).

В ОГТСУ зазначили, що Словаччина та Чехія експлуатують великий газопровідний коридор, що з’єднує Україну з зонами попиту на водень у Європі. Газотранспортні системи цих країн та Німеччини можуть бути перепрофільовані для транспортування водню.

Очікується також, що Німеччина стане ключовим регіоном попиту на водень в Європі, який імпортуватиме значні обсяги для забезпечення своїх потреб.

Учасники ініціативи вважають, що водневий коридор можна створити за рахунок перепрофілювання існуючої газової інфраструктури у поєднанні з цільовими інвестиціями в нові спеціалізовані водневі трубопроводи та компресорні станції. Це дозволить забезпечити транспортування водню на великі відстані за доступною ціною.

Організатори проєкту вже приступили до вивчення можливості технічної реалізації створення Центрально-Європейського водневого коридору для транспортування чистого водню в обсязі до 120 ГВт-год. на день.

Читайте також: Воднева енергетика в Україні: лише на рівні розмов, а чи реально?

Як повідомлялося, 22 серпня 2021 року, в день візиту канцлера Німеччини Ангели Меркель до Києва, НАК «Нафтогаз України» і німецька газовий трейдер RWE Supply & Trading підписали меморандум про взаєморозуміння у сфері водневої економіки.

У 2020 році Євросоюз затвердив Водневу стратегію для кліматично нейтральної Європи до 2050 року, у якій, зокрема, Україну визначено пріоритетним партнером завдяки її потенціалу з виробництва «зеленого» водню та наявності інфраструктури, з’єднаної з ЄС.

"Зелений" водень є компонентом Green Deal у переході від традиційних джерел енергії до повної їх заміни на відновлювані джерела. Цей процес може тривати до 25 років. Необхідні капіталовкладення в такий перехід оцінюються для України принаймні у 100 млрд доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-