Парламент полегшив виконання банками функцій агентів валютного нагляду

Парламент полегшив виконання банками функцій агентів валютного нагляду

Укрінформ
Верховна Рада внесла зміни до валютного законодавства, що мають полегшити виконання банками функцій агентів валютного нагляду.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, законопроєкт №5851 про внесення змін до статті 11 Закону України "Про валюту і валютні операції" підтримали 260 парламентаріїв.

Мета документа — забезпечення повноцінного виконання вимог закону про валюту в частині створення, ведення, наповнення банками, небанківськими фінансовими установами, операторами поштового зв’язку інформаційних систем (реєстрів, баз даних) для забезпечення обміну інформацією між ними при здійсненні валютного нагляду. Для цього пропонується зобов’язати банківські установи при здійсненні операцій клієнтами обмінюватись інформацією про те, чи належать їхні рахунки до переліку тих, що відкриті нерезидентами (особами і компаніями, що здійснюють господарську діяльність за законами інших держав). Адже в такому разі валютному регулюванню підлягають навіть розрахункові операції у гривні.

Таким чином, буде ліквідовано правову колізію, за якої платіжні операції у гривнях за участю нерезидентів належать до валютних операцій, проте, відомості щодо відкритого в банку рахунку в частині резидентності клієнта інформацією про валютні операції не вважаються. А отже, обмін такими даними дотепер залишався не обов’язковим.

Також однією з поправок до документа відкладено на два місяці старт роботи Бюро економічної безпеки. У комітеті ВР з питань фінансів, податкової та митної політики пояснили внесення такої зміни до “непрофільного” закону необхідністю виправити допущені раніше помилки: для започаткування діяльності нового органу країні знадобиться більше часу — не шість місяців, як передбачено Перехідними положеннями Закону “Про Бюро економічної безпеки України”, а вісім. Тобто, якщо президент підпише новий закон, БЕБ повноцінно запрацює із 25 листопада.

Читайте також: Парламент може відкласти розгляд «антиолігархічних» змін до Податкового кодексу

Як повідомлялося, відповідно до закону про валюту і валютні операції, з лютого 2019 року діє нова система валютного нагляду, що базується на ризик-орієнтованому підході. Коли замість тотального валютного контролю над усіма операціями запроваджується принцип: "менше ризиків – менше уваги, більше ризиків – більше уваги". Для бізнесу такий підхід означає зняття низки бюрократичних бар’єрів і необхідності звітувати перед банками щодо будь-якої валютної операції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-