Чернишов: Держінспекція архітектури та містобудування - це не заміна ДАБІ

Чернишов: Держінспекція архітектури та містобудування - це не заміна ДАБІ

Укрінформ
Державна інспекція архітектури та містобудування була створена не на заміну Державній архітектурно-будівельний інспекції, а як принципово новий орган виконавчої влади.

Про це заявив міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов під час пресконференції в Укрінформі.

"ДІАМ - це не заміна ДАБІ. Це повністю новий орган, з новою структурою, новими повноваженнями та новими принципами роботи", - наголосив Чернишов.

Він пояснив, що ДАБІ з 15 вересня офіційно припиняє виконувати свої повноваження, 100% співробітників органу буде звільнено.

Читайте також: ДАБІ ліквідували - відтепер замість неї буде нова будівельна інспекція

За словами міністра, у новоствореній ДІАМ не працює і не будуть працювати ті люди, які до цього працювали у ДАБІ.

Чернишов зазначив, що реформа містобудівної галузі, частиною якої стало створення ДІАМ, базується на трьох основних принципах — лібералізації, цифровізації та посиленні відповідальності. Зокрема, в Україні процес отримання дозволів вже повністю переведений у "цифру" і для цього не потрібно контактувати з посадовцями. Якщо ж забудовник має відповідним чином оформлену земельну ділянку та правильно оформлений проєкт, він має право будувати на цій ділянці без дозволу. Потрібно лише у декларативний спосіб повідомити державу про старт будівництва. Також у Єдиній державній системі у сфері будівництва запроваджено механізм прийняття рішення про проведення перевірки без участі чиновника.

Читайте також: Пріоритети проєкту бюджету-2022: оборона, інфраструктура, підтримка підприємців і медиків...

Урядовець нагадав, що реформа містобудування передбачає запровадження кримінальної відповідальності за порушення під час будівництва. Наприклад, якщо забудовник будує з порушенням затвердженого архітектурного проєкту, то відповідальність за ці порушення окрім забудовника також нестимуть генеральний підрядник, виконроб та інші.

Очільник Мінрегіону зауважив, що Верховна Рада має найближчим часом ухвалити відповідні законопроєкти у другому читанні і таким чином остаточно завершити реформу містобудування в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів дозволив Державній інспекції архітектури та містобудування (ДІАМ) з 15 вересня 2021 року здійснювати державний архітектурно-будівельний контроль та нагляд.

Рішення про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції України та створення замість неї окремих органів, між якими будуть розподілені функції ДАБІ, уряд ухвалив 13 березня 2020 року. Відповідні постанови Кабміну набули чинності 15 березня.

Зокрема, уряд утворив Державну сервісну службу містобудування (Держсервісбуд), основними завданнями якої є надання (отримання, реєстрація), відмова у видачі чи анулювання (скасування) документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт, прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів. Також було утворено Державну інспекцію містобудування та Державне агентство з технічного регулювання у містобудуванні.

Читайте також: На дорожню інфраструктуру в проєкт бюджету заклали 124,1 мільярда

У грудні 2020 року набрали чинності дві постанови, необхідні для завершення реформи містобудування, які були ініційовані Мінрегіоном. Постанова №1339 від 16 грудня 2020 року відновила дію постанови, що надає органам місцевого самоврядування повноваження здійснювати архітектурно-будівельний контроль.

Постановою №1340 від 23 грудня 2020 року уряд ліквідував Державну інспекцію містобудування і Державну сервісну службу містобудування. Замість цих органів створена Державна інспекція архітектури та містобудування України, яка здійснюватиме архбудконтроль і нагляд у сфері містобудування без дозвільно-реєстраційних функцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-