ДАБІ ліквідують уже за тиждень - Чернишов

ДАБІ ліквідують уже за тиждень - Чернишов

Укрінформ
Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) припинить своє функціонування з 15 вересня 2021 року і замість неї почне працювати Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ).

Про це розповів міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов в інтерв'ю «UA: Українське радіо», передає Укрінформ.

"15 вересня Державна архітектурно-будівельна інспекція завершує своє функціонування. Починає працювати Державна інспекція архітектури та містобудування. Це абсолютно новий орган, який вже утворений та укомплектований фаховим персоналом. Ліквідація ДАБІ та запуск ДІАМ — один із найважливіших кроків у реформі містобудування. У рамках нової системи відсутні корупційні ризики", - заявив Чернишов.

Читайте також: Реформа ДАБІ дасть змогу відмовитись від середнього ремонту доріг – Укравтодор

Він нагадав, що в Україні вже діє Єдина державна електронна система у сфері будівництва, яка максимально мінімізує контакти між учасниками процесу.

"В основу містобудівної реформи покладено дві ключові тези — лібералізація певних процесів будівництва та, з іншого боку, криміналізація відповідальності за порушення», — підкреслив міністр.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів 13 березня 2020 року ухвалив постанови про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції України та створення замість неї окремих органів, між якими будуть розподілені функції ДАБІ. Відповідні постанови Кабміну набули чинності 15 березня.

Читайте також: Кабмін продовжив експеримент з впровадження Єдиної державної е-системи у будівництві

Зокрема, уряд утворив Державну сервісну службу містобудування (Держсервісбуд), основними завданнями якої є надання (отримання, реєстрація), відмова у видачі чи анулювання (скасування) документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт, прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів. Також було утворено Державну інспекцію містобудування та Державне агентство з технічного регулювання у містобудуванні.

У грудні 2020 року набрали чинності дві постанови, необхідні для завершення реформи містобудування, які були ініційовані Мінрегіоном. Постанова №1339 від 16 грудня 2020 року відновила дію постанови, що надає органам місцевого самоврядування повноваження здійснювати архітектурно-будівельний контроль.

Постановою №1340 від 23 грудня 2020 року уряд ліквідував Державну інспекцію містобудування і Державну сервісну службу містобудування. Замість цих органів створена Державна інспекція архітектури та містобудування України, яка здійснюватиме архбудконтроль і нагляд у сфері містобудування без дозвільно-реєстраційних функцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-