Заявку на сертифікацію Nord Stream 2 подали з порушенням законодавства - оператор ГТС

Заявку на сертифікацію Nord Stream 2 подали з порушенням законодавства - оператор ГТС

Укрінформ
Компанія - оператор "Північного потоку - 2" подала до німецького регулятора заявку на сертифікацію з порушенням вимог європейського законодавства, що може мати руйнівний вплив на ринок газу.

Про це в коментарі Укрінформу повідомила директорка Оператора ГТС України з питань взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями Ольга Бєлькова.

Вона зауважила, що добудований газопровід – ще не означає запущений у роботу, адже для цього потрібно пройти процедуру сертифікації.

«Компанія - оператор «Північного потоку - 2» вже подала свою попередню заявку до німецького регулятора. Було заявлено, що компанія претендує на сертифікацію за моделлю відокремлення ITO, що, на наше глибоке переконання, є порушенням норм європейського законодавства. Такий сценарій сертифікації буде руйнівним для європейського ринку газу, тож ми будемо заявляти про свою незгоду на всіх рівнях можливого впливу. Україна вже подала свою заявку на відповідні консультації з приводу «Північного потоку - 2» через МЗС», - повідомила Бєлькова.

Вона підкреслює, що процес сертифікації і діяльність «Північного потоку - 2» мають відповідати правилам енергетичної солідарності та нормам Третього енергетичного пакета ЄС.

Бєлькова також нагадала про рішення Вищого окружного суду Дюссельдорфа щодо «Північного потоку - 2» і Суду ЄС у Люксембурзі щодо наземного продовження першої нитки – газопроводу OPAL.

Читайте також: Половина українців знає про Nord Stream 2

Обидва рішення вказують на підпорядкування трубопроводів вимогам газової директиви ЄС, а це – відокремлення видобутку від транспортування та торгівлі газом, а також доступ до половини потужностей трубопроводів іншим енергокомпаніям.

Як повідомлялося, російський газовий монополіст Газпром 10 вересня оголосив про завершення будівництва газопроводу "Північний потік - 2".

«Північний потік - 2» - російський газопровід, побудований в обхід України. Його прокладають по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ "Газпром".

У липні Німеччина і США досягли угоди, згідно з якою Америка не буде перешкоджати добудові труби, а Німеччина зобов'язується застосувати санкції в разі агресії Росії проти України, а також допомогти Україні в енергетичній трансформації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-