Нафтогаз очікує якомога скорішого проведення конкурсу до своєї наглядової ради - Вітренко

Нафтогаз очікує якомога скорішого проведення конкурсу до своєї наглядової ради - Вітренко

Укрінформ
Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" очікує, що відбір незалежних членів наглядової ради компанії відбудеться якомога скоріше й буде відкритим і конкурентним. 

Як передає Укрінформ, про це повідомив голова правління Нафтогазу Юрій Вітренко у Фейсбуці.

"Хотів поки утриматися від коментарів щодо ситуації з наглядовою радою НАКу, але останні події змушують. Якщо коротко - нехай вже якомога скоріше буде нарешті відібрано всіх незалежних членів наглядової ради через відкритий та конкурентний процес, через оцінку заслуг кандидатів і користі, яку вони можуть принести українському народові", - написав Вітренко.

Він підкреслив, що ефективна робота компанії в свою чергу залежить від ефективності корпоративного врядування, при цьому наглядова рада є одним із ключових елементів такого врядування.

"У вже далекому 2017 році не було відкритого, конкурентного процесу відбору незалежних членів наглядової ради НАКу. Їх просто запропонували посольства відповідних країн рядом з представниками МФО. Потім без конкурсу одного незалежного члена наглядової ради призначив уряд Гройсмана", - згадує голова правління Нафтогазу.

Читайте також: Держдеп США прокоментував ситуацію в Нафтогазі

Він зауважив, що серед незалежних членів немає жодного з профільною (нафтогазовою) освітою та виробничим досвідом, жодного з юридичною освітою та досвідом, доброго сертифікованого фахівця з міжнародних стандартів фінансової звітності, навіть просто жодного фахівця з досвідом роботи в Україні. Водночас, незалежні члени фактично мають більшість у наглядовій раді.

"Я розумію, що я кажу неприємні речі для самої наглядової ради, для тих, хто "давав" кандидатури незалежних членів, хто іх захищав. Але якщо ми щиро підтримуємо наглядову раду як інституцію, а не як персоналій, і якщо ми дійсно за реформу корпоративного врядування в інтересах українського народу, то давайте підтримувати проведення якомога скоріше справжнього конкурсу на всіх незалежних членів наглядової ради", - підсумував Вітренко.

Як повідомлялося, 8 вересня Кабінет Міністрів підтвердив, що отримав заяви від трьох незалежних членів наглядової ради Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" про складання повноважень.

7 вересня у ЗМІ з'явилися повідомлення, що три незалежних члена наглядової ради Нафтогазу вирішили скласти повноваження. Тоді ж Прем'єр-міністр Шмигаль доручив першому віцепрем’єр-міністру - міністру економіки Олексію Любченку у тижневий термін забезпечити оголошення конкурсу на відбір 4 незалежних членів наглядової ради НАК "Нафтогаз України".

Кабінет Міністрів 28 квітня звільнив Андрія Коболєва з посади голови правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», призначивши новим головою правління компанії Юрія Вітренка.

19 травня Кабмін переобрав членів наглядової ради НАК «Нафтогаз України» Клер Споттісвуд, Бруно Лескуа, Людо Ван дер Хейдена, Юлію Ковалів і Наталію Бойко на термін до одного року. Їхні повноваження були продовжені до затвердження переможців відбору на посади незалежних членів наглядової ради, але не більш як на один рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-