Контракт на добудову та лізинг двох Ан-140 на стадії підготовки – гендиректор ХАЗу

Контракт на добудову та лізинг двох Ан-140 на стадії підготовки – гендиректор ХАЗу

Укрінформ
Контракт на добудову двох літаків Ан-140 та їх передачу в лізинг компанії «Мотор Січ» знаходиться на стадії підготовки, наразі обговорюються деталі щодо комплектації машин.

Про це розповів кореспонденту Укрінформу генеральний директор Харківського державного авіаційного виробничого підприємства (Харківський авіазавод, ХАЗ) Олександр Кривоконь.

«Нещодавно в Києві вперше відбулася нарада за участі всіх учасників цього процесу – ми, «Мотор Січ», банк, Укроборонпром та ще два заводи, які будуть задіяні. Бо раніше були окремі зустрічі між нами. Наразі це вже новий рівень перемовин. Механізм добудови випрацьований. Зараз визначаємося із цінами, комплектувальниками, визначаємося остаточно з комплектацією. З «Мотор Січчю» ми опрацьовуємо саму машину, якою вона буде», - зазначив директор.

Кривоконь додав, що завод уже частково почав роботи на одній машині, виконує те, що можливо без фінансових вкладень.

Читайте також: У Харкові капітально відремонтують літак з Єгипту, який зазнав катастрофи

«Літак недобудований, не літав, але довго стояв, тому потрібно пройти всі форми (документація по ремонту - ред.), бо вичерпано календарний термін. Тобто все відкриваємо, перевіряємо, щось замінюємо», - пояснив директор.

Як повідомляв Укрінформ, ХАЗ на умовах лізингу добудує та передасть «Мотор Січі» два літака Ан-140. Цей контракт – одна зі складових по виведенню підприємства з глибокої кризи. Раніше керівник авіазаводу зазначав, що завершити роботу над одним літаком можна за пів року, другий може бути готовим за рік.

Як повідомлялося, 12 травня керівник Державного концерну «Укроборонпром» Юрій Гусєв затвердив антикризовий план для Харківського державного авіаційного виробничого підприємства. Зокрема, ним передбачається добудова та передача в лізинг українському перевізнику двох літаків, завантаження замовленнями на виготовлення запчастин, обслуговування літаків, списання непотрібного металобрухту, передачу в оренду об’єктів на території підприємства.

Читайте також: Харківський авіазавод працює попри борги - Укроборонпром

Харківське державне авіаційне виробниче підприємство - одне з підприємств авіаційної промисловості України, що спеціалізується на повному циклі робіт із серійного виробництва, доопрацювання та технічного обслуговування в процесі експлуатації вироблених літаків.

У червні 2015 року ХАЗ, уже в стані банкрутства, увійшов до концерну «Укроборонпром». Включений у список підприємств, що наразі не підлягають приватизації. Основна заборгованість (65%) держпідприємства – понад 2 млрд грн перед держбюджетом – пов’язана з випуском у 2009 році облігацій на 1,6 млрд грн під державні гарантії.

Зарплатна заборгованість на підприємстві – понад 263 млн грн. Загальна сума боргових зобов’язань – 4 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-