Співпраця з Westinghouse допоможе Україні стати енергетично незалежною - радник Зеленського

Співпраця з Westinghouse допоможе Україні стати енергетично незалежною - радник Зеленського

Укрінформ
Меморандум про спільне будівництво енергоблоку Хмельницької АЕС, підписаний держпідприємством "Енергоатом" з американською компанією Westinghouse electric, може допомогти Україні домогтися енергетичної незалежності від Росії.

Про це сказав в інтерв'ю телеканалу "Дом" позаштатний радник Президента України Ендрю Мак, передає Укрінформ .

"Україна тоді буде взагалі енергетично незалежною. Крім газу (треба вирішити протягом 10 років), Україна буде незалежною від Росії енергетично, і буде з'єднана з європейським стандартом. Я думаю, всі розуміють, що це важливо. Я в Україні бачив, що ЗМІ досить багато про це пишуть. В Америці зараз інші проблеми: американські ЗМІ зараз фокусуються на інших темах, таких як Афганістан, тому трохи менше пишуть. Але я впевнений, наступного тижня ми чутимемо більше про це", - наголосив Мак.

Крім того, Мак прокоментував можливу протидію реалізації угоди з боку Кремля, зазначивши, що РФ не може впливати на американсько-українські відносини.

"Якщо ми говоримо про відносини між Україною та Америкою, Росія не може впливати на них... Для Росії це також явно геополітичне питання. Я впевнений, що не в інтересах Росії, щоб ми реалізували це. Але для Америки це велика перемога. Тому, я думаю, що шанси досить хороші", - сказав радник Зеленського.

Мак акцентував, що меморандум із Westinghouse electric - "історична угода", реалізація якої повинна бути оперативною.

"Тому якщо вона реалізується, це матиме дуже зручні геополітичні та економічні наслідки для України на дуже довгі роки. Тому нам треба всі зусилля докласти, щоб вона відбувалася швидше. Зараз ми говоримо про напрями, ми хочемо це зробити, Америка підтримує, Україна теж хоче підтримати. Реалізувати треба швидко", - підкреслив Мак.

Читайте також: Наблизить Україну до безвуглецевої енергетики: Westinghouse про Меморандум з Енергоатомом

Як повідомлялося, 31 серпня під час візиту Президента України Володимира Зеленського до США держпідприємство "Енергоатом" підписало меморандум з Westinghouse electric про спільне будівництво енергоблоку Хмельницької АЕС. Загальна вартість проєкту - від 5 до 30 млрд дол. Документ передбачає залучення технології компанії Westinghouse Electric з будівництва ядерного реактора проєкту АР1000 з електричною потужністю близько 1,1 ГВт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-