Нацбанк застосував заходи впливу до двох кредитних спілок

Нацбанк застосував заходи впливу до двох кредитних спілок

Укрінформ
Національний банк України застосував заходи впливу до двох кредитних спілок.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив на засіданні 1 вересня 2021 року. Йдеться про: кредитну спілку Військовослужбовців та працівників силових відомств "Офіцерська кредитна спілка" та кредитну спілку "Гарант".

До кредитної спілки Військовослужбовців та працівників силових відомств "Офіцерська кредитна спілка" застосовано захід впливу у вигляді тимчасового зупинення всіх діючих ліцензій.

"Ця спілка не дотримується нормативу достатності капіталу та вимоги щодо обмеження частки непродуктивних активів. Дотримання нормативу достатності капіталу особливо важливе для кредитних спілок, адже забезпечує запас капіталу, який здатний поглинати можливі збитки та дозволяє своєчасно та в повному обсязі розраховуватись за своїми зобов’язаннями. Обсяг активів цієї кредитної спілки становить 661 тис. грн станом на 1 липня 2021 року", - зазначили в регуляторі.

З 2 вересня 2021 року ця кредитна спілка втрачає право здійснювати діяльність із надання фінансових послуг, що потребує відповідної ліцензії, а саме: укладати договори про надання фінансових послуг із клієнтами щодо виду фінансових послуг, на провадження яких була видана ліцензія та дію якої тимчасово зупинено, а також укладати договори про надання фінансових послуг, що мають як наслідок збільшення їх зобов'язань перед клієнтами щодо виду фінансових послуг, на провадження яких була видана ліцензія.

Водночас, зауважили в НБУ, тимчасове зупинення ліцензій не скасовує обов’язку фінансової установи виконувати свої зобов’язання за договорами з членами кредитної спілки, укладеними до дати набрання чинності рішенням про тимчасове зупинення ліцензій.

Читайте також: Нацбанк виключив трьох страховиків із реєстру фінустанов

До кредитної спілки "Гарант" Національний банк застосував захід впливу у вигляді зобов’язання вжити заходів для усунення порушення та причин, що сприяли вчиненню порушення.

Захід впливу обумовлений невиконанням рішення регулятора від 26 квітня 2021 року. Тоді Національний банк тимчасово зупинив всі ліцензії кредитній спілці через недотримання нею обов’язкових фінансових нормативів та вимог, що обмежують ризики за операціями з фінансовими активами.

Кредитна спілка була зобов’язана усунути порушення до 30 червня 2021 року. Проте Національний банк установив, що кредитна спілка не усунула зазначені порушення станом на 1 вересня 2021 року.

"Кредитна спілка продовжує не дотримуватися нормативу достатності капіталу та вимоги щодо обмеження частки непродуктивних активів. Обсяг активів кредитної спілки "Гарант" становить 94 тис. грн станом на 1 липня 2021 року", - поінформували в НБУ.

Як повідомляв Укрінформ, з 1 липня 2020 року Національний банк став регулятором ринку небанківських послуг.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-