Диктування умов Газпромом: ОГТСУ про угоду між Угорщиною та Росією про постачання газу

Диктування умов Газпромом: ОГТСУ про угоду між Угорщиною та Росією про постачання газу

Укрінформ
Новий контракт на постачання газу між Угорщиною та Росією, який передбачає виключення України із маршруту транспортування, є ще одним прикладом того, як Газпром диктує свої умови іншим країнам.

Як передає Укрінформ, про це повідомив гендиректор "Оператора ГТС України" Сергій Макогон у Фейсбуці, передає кореспондент Укрінформу.

"Ще один приклад того, як Газпром диктує умови постачання газу, включаючи маршрути постачання, у тих країнах, які критично залежать від постачання російського газу. Замість прямого маршруту РФ-Україна-Угорщина, який десятиріччями безперебійно постачав газ до Угорщини, тепер газ буде йти по маршруту РФ-Туреччина-Болгарія-Сербія-Угорщина, який значно довший", - прокоментував Макогон.

Він зауважив, що новий маршрут транспортування газу не може бути дешевшим за транзит через Україну, однак Газпром приховав транспортні витрати у кінцевій ціні на паливо. Використання нового маршруту також вимагатиме додаткових витрат паливного газу, що збільшить викиди вуглекислого газу.

Макогон вважає, що кінцевою метою Росії є повне припинення транзиту газу через територію України, щоб посилити політичний та мілітарний тиск на нашу державу.

"Правильним рішенням для ЄС було б змусити Газпром продавати газ на кордонах Енергетичного Співтовариства, щоб європейські трейдери мали можливість самостійно вибирати маршрути подальшого транспортування", - додав керівник ОГТСУ.

Читайте також: Україна та Польща можуть створити спільний газовий хаб - Макогон

Як повідомлялося, Угорщина погодила з Росією всі умови для того, щоб нова довгострокова угода про постачання газу набула чинності з 1 жовтня. Йдеться про постачання російського газу в обхід України: Угорщина отримуватиме по 3,5 млрд кубометрів на рік через Сербію по газопроводу "Турецький потік" і по його сухопутному продовженню та один мільярд кубометрів – через Австрію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-