Чому дорожчає «блакитне паливо»? У Нафтогазі пояснили, що Газпром штучно створює дефіцит

Чому дорожчає «блакитне паливо»? У Нафтогазі пояснили, що Газпром штучно створює дефіцит

Укрінформ
Один із факторів різкого зростання спотових цін на природний газ у Європейському Союзі та Україні – це штучний дефіцит поставок блакитного палива, організований Газпромом задля тиску на ЄС в питанні запуску «Північного потоку-2».

Як передає Укрінформ, таку думку в Фейсбуці висловив директор із інтегрованих комунікацій Нафтогазу Максим Білявський.

«Штучний дефіцит поставок газу (організований Газпромом для тиску на ЄС в питанні запуску «Північного потоку-2»), зростання попиту на електроенергію (відновлення економіки після пандемії) та зниження виробітки ВДЕ (несприятлива погода) – це три основні фактори, які вплинули на різке зростання спотових цін на природний газ у ЄС та Україні», - повідомив він.

За його словами, на сьогодні ціна газу продовжує зростати - на хабі TTF вартість тисячі кубометрів блакитного палива без врахування транспортування до кордону України та інших зборів складає 490 доларів або 13 230 гривень.

Читайте також: В Україні пропонують заборонити відключення ТКЕ від енергопостачання в опалювальний сезон

Як вважає фахівець, стабілізувати цінову ситуацію на енергетичному ринку ЄС можна. Для цього потрібно збільшити обсяги транспортування газу через газотранспортну мережу України.

«Наша система, на відміну від «Північного потоку-2» та інших маршрутів, може оперативно реагувати на зміну ринкового попиту (завдяки газосховищам) – тим самим: обмежуючи коридор коливання спотових цін на газ, і відповідно зменшуючи потребу в спалюванні вугілля та знижуючи викиди діоксиду вуглецю», - пояснив Білявський.

Як повідомляв Укрінформ, компанія Nord Stream 2, оператор будівництва "Північного потоку-2", програла в німецькому суді справу про звільнення газопроводу від вимог газової директиви ЄС.

Читайте також: Вітренко прокоментував програш компанії Nord Stream 2 AG у німецькому суді

«Північний потік-2» – російський газопровід, збудований в обхід України. Його прокладають по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ "Газпром".

У липні Німеччина та США досягли угоди, згідно з якою Америка не чинитиме опору добудові труби, а Німеччина зобов’язується вжити санкцій у разі агресії Росії проти України, а також допомогти Україні в енергетичній трансформації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-