У Черкасах підбили підсумки конкурсу «Село. Кроки до розвитку» - МХП

У Черкасах підбили підсумки конкурсу «Село. Кроки до розвитку» - МХП

Укрінформ
У Черкасах підбили підсумки конкурсу «Село. Кроки до розвитку» в межах проєкту «Розвиток села та протидія пандемії COVID-19 через сприяння росту малого та мікропідприємництва».

Про це Укрінформу повідомили в пресслужбі МХП.

«Ще з 2016 року і по 2019 рік МХП проводив конкурс «Село. Кроки до розвитку». За цей час у проєкт було інвестовано 11 мільйонів гривень на підтримку майже 250 бізнес-ідей з мікропідприємництва. У своїй діяльності ми скануємо проблеми громад, думаємо, що зробити, аби громади могли розвиватися. Зрозуміло, що коли немає бізнесу в селі, то громада занепадає, має місце безробіття, немає надходжень до бюджету. І цей конкурс ми започаткували, власне, щоб навчити людей не боятися, не зневірюватися, а навпаки - долати свої страхи, вчитись започатковувати бізнес і цим підтримувати як свої сім’ї, так і надавати односельцям робочі місця. Власне, щоб наші люди працювали тут, в Україні, а не їхали за кордон у найми», - зазначила директорка БФ «МХП - Громаді» Тетяна Волочай.

За підсумками конкурсу було обрано 24 проєкти-переможці з Черкаської та Вінницької областей. Серед авторів ідей 11 підприємців започаткували свій бізнес, а для 13 було надано підтримку.

У результаті реалізації проєкту вигоду отримали 24 домогосподарства та понад 70 осіб непрямих вигодонабувачів, які є членами цих сімей.

Підприємці-переможці, зокрема, працюють в агросекторі, займаються вирощуванням худоби, розвитком зеленого туризму, легкої промисловості, виготовленням продуктів харчування, наданням послуг з ремонту та навчання тощо.

Унікальність цього проєкту полягає у створенні сталого партнерства і адаптації сталих моделей бізнесу до умов викликів підприємницької діяльності на селі. Менторська підтримка учасників, допомога та супровід у написанні бізнес-планів у громадах та консультування щодо налагодження сталого партнерства створило сприятливе середовище для ведення бізнесу в сільській місцевості, мобілізації громадян та появі перших кроків для посилення економічного зростання їх майбутнього.

Ініціатива реалізована у межах спільного проєкту уряду Швеції та Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні «Посилене партнерство для сталого розвитку».

«Сталий розвиток можливий тільки у партнерстві. Для ПРООН надзвичайно важлива співпраця з владою, приватним сектором та громадськими організаціями. Партнерство є ключовим для реалізації Цілей сталого розвитку (ЦСР) та Порядку денного для сталого розвитку до 2030 – пріоритетів організації. Такі колаборації уже довели свою дієвість», - зазначила спеціалістка з розвитку програми (відділ Інклюзивний розвиток, розбудова та відновлення миру) ПРООН Марія Гуцман.

У межах проєкту було оголошено конкурс мікрогрантів «Село. Кроки до розвитку», який передбачав навчання для підприємців-початківців із сільських населених пунктів Вінниччини та Черкащини. Таким чином, понад 100 осіб пройшли безкоштовне навчання з написання бізнес-планів та поліпшили свої знання з ведення бізнесу. У результаті конкурсна комісія обрала 24 проєкти-переможці, які отримали фінансування в розмірі до 50 тис. грн.
Читайте також: «МХП – Громаді» став генеральним спонсором фестивалю OPERAFEST TULCHYN-2021

«Коли кожен член громади розвиває власну справу, він насамперед самореалізовується і підвищує якість надання своїх послуг. Таким чином успішні практики можуть бути хорошим прикладом для інших», - зазначила директорка Вінницької агенції регіонального розвитку Наталія Гижко.

«Я завжди за колаборацію. Людям, які рухаються вперед в своєму розвитку, громади, влада та бізнес мають надавати підтримку. І чим більш системною буде така підтримка, тим більше людей відгукнеться і стане проактивною частиною в своїй громаді. А успішні кейси зможуть надихати й інших підприємців іти таким самим шляхом», - додала директорка Черкаської агенції регіонального розвитку Любов Ропало.

У результаті реалізації проєкту планується зниження рівня сільських мігрантів та втілення перших кроків для підвищення рівня економічного зростання в сільських громадах. У сільській місцевості збільшиться кількість успішних історій та прикладів підприємництва, що дозволить популяризувати мале та мікропідприємництво серед інших.

Обговорення відбувалось 17 серпня у форматі пресконференції. Спікери говорили про результати реалізації проєкту, наводили аналітичні дані та ділилися підсумками моніторингових зустрічей.

Проєкт «Розвиток села та протидія пандемії COVID-19 через сприяння росту малого та мікропідприємництва» реалізовано Благодійним фондом «МХП - Громаді» у партнерстві з Агенціями регіонального розвитку Вінницької та Черкаської областей. Він став одним із 9 проєктів-переможців з 20 областей України. Відповідно до поданої заявки внесок "МХП - Громаді" - майже 700 000 грн. Ще понад 820 000 грн надали партнери, з них кошти ПРООН – 620 000 грн, 200 000 грн. – внесок агенцій.

Фото: МХП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-