Україна та Польща можуть створити потужний газовий хаб у Східній Європі

Україна та Польща можуть створити потужний газовий хаб у Східній Європі

Укрінформ
Україна і Польща можуть створити потужний газовий коридор по маршруту північ-південь, який забезпечить енергетичну безпеку всієї південно-східної Європи.

Про це розповів генеральний директор ТОВ «Оператор ГТС України» Сергій Макогон, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбі ОГТСУ.

«Ми переконані, що Польща і Україна мають усе необхідне для створення загального інтегрованого газового хабу у Східній Європі. Маючи доступ до Трансбалканського газопроводу, наші країни можуть створити потужний північно-південний газовий коридор, який забезпечить енергетичну безпеку всієї південно-східної Європи, тобто східного флангу НАТО», - вважає очільник ОГТСУ.

За його словами, Польща планує значно збільшити споживання газу, що вимагатиме додаткової гнучкості і джерел газу. Водночас Україна має в розпорядженні найбільші в Європі газові сховища, які знаходяться лише за 80 км від кордону.

Наша держава може запропонувати 10 млрд кубометрів потужностей зі зберігання газу, а також доступ польським трейдерам до постачань газу з півдня: з Туреччини, Болгарії, Румунії та Угорщини.

Читайте також: У липні Україна імпортувала майже 500 мільйонів кубів газу з Європи

У свою чергу, Україна зацікавлена в зміцненні своєї енергетичної безпеки через доступ до терміналів СПГ у Польщі, що дозволить здійснювати прямий імпорт в нашу країну.

«Усе це вимагає модернізації інфраструктури між нашими країнами. Нині гарантовані потужності доступні в напрямку з України в Польщу, але не в зворотньому. З нашого боку, ми провели всю необхідну роботу і готові приймати до 6,6 млрд куб. м на рік на польсько-українському кордоні, якщо польська сторона готова надати такий обсяг при певному тиску у трубопроводі», - додав Макогон.

Як повідомляв Укрінформ, якщо в України не буде нового довгострокового транзитного договору після 2024 року, то це призведе до незворотної оптимізації газотранспортної системи (ГТС).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-