Кабмін затвердив Стратегію економічного розвитку Донецької та Луганської областей

Кабмін затвердив Стратегію економічного розвитку Донецької та Луганської областей

Укрінформ
Кабінет Міністрів схвалив проєкт розпорядження про затвердження Стратегії економічного розвитку Донецької та Луганської областей на період до 2030 року.

Таке рішення було ухвалене на черговому засіданні уряду у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми пропонуємо досить амбітну Стратегію перетворень, у ній закладено якісно новий підхід до розвитку територій, що постраждали від війни. Спочатку йдеться про розвиток підконтрольних територій, але після деокупації заходи стратегії можуть бути масштабовані на тимчасово окуповані території", - сказав віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков.

Документ передбачає імплементацію ряду завдань та заходів за ключовими напрямами. Зокрема, удосконалення інституційно-фінансових інструментів та регуляторної політики, розвиток реального сектору економіки, індустріалізації та інновацій, розбудову критичної інфраструктури та логістики, а також формування регіонального ринку праці та налагодження комунікацій.

Так, за першим напрямком передбачається створення трьох типів моделей територій пріоритетного розвитку, запровадження нових інструментів захисту інвестицій, створення системи страхування від військових та політичних ризиків, закріплення незмінності умов оподаткування господарської діяльності інвесторів, усунення надмірного регулювання господарської діяльності, ініціювання утворення Фонду консорціумного фінансування.

Другий напрямок включає заходи з підтримки виробництва продукції з високою доданою вартістю та формування технологічних ланцюжків переробних виробництв, стимулювання розвитку нових високотехнологічних виробництв. Йдеться про сприяння залученню інвестицій через зменшення частки державної та комунальної власності, розвиток агропромислового комплексу, насамперед, для формування сегмента тваринництва, зрошувального землеробства.

У напрямку розбудови критичної інфраструктури та логістики визначено створення транспортно-логістичних кластерів та базових логістичних центрів, модернізацію залізничної магістралі та її інфраструктури, запровадження інноваційних технологій та інформаційних систем, відновлення енергетичної та газопостачальної інфраструктури.

Читайте також: Резніков обговорив співпрацю з головним радником адміністратора USAID

Формування регіонального ринку праці буде забезпечено шляхом реалізації програм перепідготовки та підвищення рівня кваліфікації фахівців відповідно до потреб ринку праці, підтримки переміщених закладів вищої освіти, а також проведення заходів освітньої та інформаційно-консультаційної спрямованості для суб’єктів малого та середнього підприємництва.

Не менш важливим напрямом в умовах гібридної війни Російської Федерації проти України є налагодження комунікацій. В цьому напрямку передбачається здійснення заходів з популяризації привабливого інвестиційного іміджу Донецької та Луганської областей, залучення потенціалу економічної дипломатії для просування товарів та послуг Донецької та Луганської областей на міжнародні ринки, а також розширення механізмів залучення соціально відповідального бізнесу. У проєкті розпорядження кожен захід передбачає виконання ряду конкретних завдань, а також показники, які дозволять оцінити ефективність.

Читайте також: Кабмін зменшив на 10 мільйонів витрати на утримання ЧАЕС

Як повідомлялося, метою розробки цього документу є належна реалізація спеціальних інструментів та механізмів для економічного розвитку регіону за ключовими напрямами, визначеними в Концепції економічного розвитку Донецької та Луганської областей, яку уряд схвалив 23 грудня 2020 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-