Банки у ІІ кварталі наростили кредитування в гривні - НБУ

Банки у ІІ кварталі наростили кредитування в гривні - НБУ

Укрінформ
За квітень-червень 2021 року в корпоративному сегменті зростання чистих гривневих кредитних портфелів прискорилося до 14,9%, обсяги чистих гривневих кредитів фізичними особам зросли на 8,7%.

Як передає Укрінформ, про йдеться в "Огляді банківського сектору", опублікованому Національним банком.

"Зростання обсягів чистих гривневих кредитів суб’єктам господарювання за ІІ квартал прискорилося до 14,9% порівняно з 5,3% у попередньому кварталі. У річному обчисленні їхній приріст становив 29,8% – максимальне значення за останні вісім років", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що високі темпи зростання значною мірою зумовила низька база порівняння ІІ кварталу минулого року: тоді кредитний портфель банків значно скоротився внаслідок першого локдауну COVID19. Українські приватні нефінансові корпорації – єдина категорія позичальників, що помітно нарощувала обсяги кредитного портфеля: на 20,0% за квартал. Обсяги кредитів дочірнім компаніям іноземних корпорацій та держкомпаніям майже не зростали. Суми валютних кредитів у доларовому еквіваленті зросли на 0,8% за квартал, але за рік зменшилися на 3,1%.

Темпи зростання споживчих кредитів повертаються до докризового рівня. Обсяги чистих гривневих кредитів фізособам зросли на 8,7% за квартал та на 23,8% р/р. Кредити на придбання та реконструкцію нерухомості зростають ще швидше – на 16,0% за квартал та на 41,7% р/р.

Зауважується, що показники якості кредитів поліпшувалися через прискорення кредитування та списання непрацюючих активів. Частка непрацюючих кредитів за квартал знизилася на 2.8 в. п. до 37,2%.

Читайте також: Обсяг проблемних кредитів скоротився на ₴25 мільярдів - НБУ

Як повідомляв Укрінформ, із 1 січня 2021 року набули чинності зміни до закону про кредитування, які вплинуть на сферу мікрокредитних фінансових організацій. Так, розмір суми штрафів та пені не зможе бути більшим за два розміри суми, яку отримала людина, якщо кредит є більшим за 1 мінімальну заробітну плату (6 тис. грн із 1 січня 2021 року). Це правило не поширюється на менші кредити. Тут, як і раніше, діє загальна норма — розмір штрафів та пені не може перевищувати 50% кредиту.

Тим часом у банках за квітень-червень 2021 року приріст депозитів населення у національній валюті становив 5,5%, обсяги коштів бізнес-клієнтів у національній валюті зросли на 4,8%.

"Обсяги гривневих коштів фізичних осіб продовжували зростати (на 5,5% за квартал та на 18,0% р/р). Приріст був забезпечений коштами на вимогу, строкові кошти за ІІ квартал майже не зросли", - йдеться в повідомленні.

Обсяги валютних коштів населення зменшилися за квартал на 1%, але зросли за рік на 1,9% у доларовому еквіваленті.

Зазначається, що обсяги гривневих коштів суб’єктів господарювання зросли на 4,8% за квартал та на 34,9% р/р. Валютні кошти суб’єктів господарювання в доларовому еквіваленті збільшилися на 2,1% за квартал та на 7,3% р/р. Унаслідок прискореного зростання гривневих складових ресурсної бази рівень доларизації коштів клієнтів – фізичних та юридичних осіб знизився за квартал на 1.7 в. п. до 36,7%.

Як повідомляв Укрінформ, у І кварталі 2021 року тривав приріст депозитів населення в банках у національній валюті – на 2,6% (24,2% р/р), найсуттєвіше – в банках з приватним та іноземним капіталом. Обсяг валютних вкладів фізичних осіб суттєво не змінився.

Кошти бізнес-клієнтів у національній валюті сезонно зменшилися у I кварталі після стрімкого зростання у IV кварталі 2020 року. За 2020 рік гривневі кошти бізнес-клієнтів зросли на 34,5%, валютні –на 2,2%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-