Діалог профспілки-роботодавці: Зеленський сказав, як має працювати соціально-економічна рада

Діалог профспілки-роботодавці: Зеленський сказав, як має працювати соціально-економічна рада

Укрінформ
Діалог у Національній тристоронній соціально-економічній раді має бути максимально результативним.

Таке переконання висловив Президент Володимир Зеленський, повідомляє Укрінформ із посиланням на Офіс Президента.

В ОП зауважили, що на виконання норм Закону «Про соціальний діалог в Україні» була утворена та функціонує Національна тристороння соціально-економічна рада та відповідні територіальні органи.

Як зазначається, для глави держави принципово, щоб діалог працівників, їхніх профспілкових представників, роботодавців та органів виконавчої влади й місцевого самоврядування відбувався на основі інституційної бази держави, в межах закону та був максимально результативним.

"Якщо в державі створені інституції для вироблення спільних рішень та визначення принципів формування державної політики щодо оплати праці, забезпечення найвищих стандартів охорони праці й водночас збереження можливості для розвитку бізнесу та недопущення надмірного фіскального тиску на роботодавців, для пошуку компромісу між працівниками й роботодавцями, то ці інституції повинні працювати й показувати людям реальний і зрозумілий результат", - заявив Президент.

Він додав, що працівники мають знати, що діяльність профспілок спрямована на захист їхніх прав і підвищення гарантій, а в роботодавців завдяки цій раді має бути ефективний цивілізований інструмент для відстоювання своїх інтересів.

"Діяльність усіх соціальних партнерів має бути спрямована на досягнення суспільної злагоди та взаємодії", – наголосив Зеленський.

В ОП підкреслили, що основною метою Національної та територіальних тристоронніх соціально-економічних рад є визначення та зближення позицій, досягнення спільних домовленостей та ухвалення узгоджених рішень між представниками профспілок, роботодавців та виконавчої влади з питань формування та реалізації державної соціальної та економічної політики, регулювання трудових, соціальних, економічних відносин.

Водночас з 2016 року діяльність Національної ради не мала належного організаційного забезпечення, а отже, не могла бути повною мірою ефективною, як це визначено законом, зауважили в ОП.

Читайте також: Україні потрібен новий суспільний договір між працедавцями і працівниками - польський експерт

Зазначається, що відбувся конкурс на зайняття посади секретаря Національної ради, яка була вакантною впродовж п'яти років. Президія Національної ради запропонувала Президентові призначити головою ради Анатолія Кінаха – від сторони роботодавців, згідно зі встановленою черговістю ротації.

Національна рада складається з однакової кількості повноважних представників сторін соціального діалогу національного рівня та об'єднує 60 членів, які здійснюють свої повноваження на громадських засадах: 20 представників профспілкової сторони, яких делегують репрезентативні об'єднання профспілок, що мають статус всеукраїнських; 20 представників сторони роботодавців, яких делегують репрезентативні об'єднання організацій роботодавців, що мають статус всеукраїнських; 20 представників сторони органів виконавчої влади, яких призначає Кабінет Міністрів.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 14 липня підписав розпорядження про визначення переможцем конкурсу на зайняття посади секретаря Національної тристоронньої соціально-економічної ради Наталії Ненюченко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-