Нацбанк анулював ліцензію фінкомпанії через відмову в проведенні перевірки

Нацбанк анулював ліцензію фінкомпанії через відмову в проведенні перевірки

Укрінформ
Національний банк ухвалив рішення про застосування до ТОВ “Фінансова компанія “Добробут” заходу впливу у вигляді відкликання (анулювання) всіх ліцензій на провадження діяльності із надання фінансових послуг.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба НБУ.

“Національний банк України за результатами позапланової інспекційної перевірки ухвалив рішення застосувати до ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ "ДОБРОБУТ" (ЄДРПОУ 41220760) захід впливу у вигляді відкликання (анулювання) всіх ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг. Відповідне рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив на засіданні 23 липня 2021 року”, - йдеться у повідомленні.

Зокрема, Департамент виїзних перевірок Нацбанку у червні цього року ініціював позапланову інспекційну перевірку цієї фінустанови.

“Під час спроби її провести було встановлено та зафіксовано факт відмови в проведенні перевірки, оскільки уповноважені особи Національного банку не були допущені до здійснення перевірки та особа, уповноважена представляти інтереси фінансової установи, була відсутньою упродовж першого дня перевірки”, - пояснили у НБУ.

Читайте також: НБУ анулював ліцензії кредитній спілці через відмову у проведенні перевірки

Як зазначається, відмова небанківської фінустанови у проведенні перевірки є підставою для застосування заходу впливу у вигляді відкликання (анулювання) ліцензії на провадження діяльності із надання фінансових послуг, - це передбачено вимогами чинного законодавства, зокрема статтею 38-1 Закону "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг".

За інформацією НБУ, рішення про застосування заходу впливу набуло чинності з 23 липня 2021 року, і з цього дня фінкомпанія втратила право здійснювати діяльність із надання фінпослуг, що потребує відповідної ліцензії.

Зокрема, як пояснюють у Нацбанку, ця компанія втратила право: укладати договори (продовжувати строк діючих договорів) про надання фінпослуг із клієнтами щодо виду фінансових послуг, на провадження яких було видано ліцензію; укладати договори (уносити зміни до діючих договорів) про надання фінпослуг, які мають як наслідок збільшення зобов'язань учасника ринку небанківських фінансових послуг перед клієнтами щодо виду фінансових послуг, на провадження яких було видано ліцензію.

Водночас, як уточнюється, відкликання ліцензій не позбавляє фінустанову від обов’язку виконувати свої зобов’язання за договорами про надання фінпослуг, укладеними до дати набрання чинності рішенням про відкликання ліцензій.

Як повідомлялося, 16 липня Національний банк анулював дві ліцензії кредитній спілці "Шанс-Плюс" на підставі її власної заяви.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-