Україна залишається в п’ятірці найбільших експортерів сільськогосподарської продукції до ЄС

Україна залишається в п’ятірці найбільших експортерів сільськогосподарської продукції до ЄС

Укрінформ
Україна дещо втратила в обсягах експорту до ЄС товарів сільськогосподарського виробництва, але залишається на четвертій позиції в п’ятірці найбільших експортерів.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у звіті щодо торгівлі ЄС сільськогосподарською продукцією у період з січня по квітень 2021 року, що оприлюднений на сайті Європейської Комісії.

«До топ-напрямків агропромислового імпорту до ЄС за перші чотири місяці 2021 року входять Бразилія, Сполучені Штати, Велика Британія, Україна і Китай. На ці країни припадає 34% від загального обсягу такого імпорту», - йдеться у доповіді.

Разом з цим, Україна, поряд із Великою Британією, опинилася серед країн, експорт яких до ЄС у вимірі сільськогосподарської продукції за перші чотири місяці 2021 року найбільше знизився у порівнянні з таким же періодом 2020 року. Для України у поточному році цей показник склав в абсолютних цифрах 1874 мільйони євро (-452 млн. євро, або -19,4%). Зниження обсягів експорту відбулося за рахунок зменшення обсягів поставок до ЄС насіння кукурудзи та соняшника. При цьому на Україну припадає 4,9% від загального експорту такої продукції до ЄС, країна залишається на четвертій позиції серед найбільших експортерів до країн Європейського Союзу.

В переліку найбільш важливих напрямків для європейського експорту Україна знаходиться на 13-й позиції, на її долю припадає 1,5% європейського експорту сільськогосподарської продукції. В абсолютних показниках протягом перших чотирьох місяців у поставках таких товарів з ЄС до України зафіксоване зростання на 7,3%, - до абсолютного показника у 1024 мільйонів євро (+69 млн. євро).

Читайте також: В Україні уклали майже 1,8 тисячі угод купівлі-продажу землі

Загальний обсяг торгівлі сільськогосподарською продукцією для країн ЄС, включаючи експортні та імпортні операції, у період з січня по квітень поточного року склав 103,4 мільярда євро, на 1,1% менше, ніж протягом такого ж періоду 2020 року. При цьому ЄС наростив експорт такої продукції на 1,7% - до 63 мільярдів євро, в той час як обсяги імпорту впали на 5,1% - до 40,3 мільярдів євро.

Як повідомляв Укрінформ, за січень-березень 2021 року у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року український імпорт товарів збільшився на 11,0%, до 15,02 млрд дол., а експорт – на 12,0%, до 13,71 млрд дол.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-