Населення і ТКЕ можуть скоротити споживання газу на 50% – Нафтогаз

Населення і ТКЕ можуть скоротити споживання газу на 50% – Нафтогаз

Укрінформ
За рахунок впровадження енергоефективних технологій населення та підприємства теплокомуненерго (ТКЕ) могли би зменшити споживання газу на 40-50%

Як передає Укрінформ, про це заявив директор з енергоефективності та управління майном групи "Нафтогаз", голова Федерації роботодавців нафтогазової галузі Віталій Щербенко в інтерв'ю виданню "День".

"За різними оцінками, за рахунок впровадження енергоефективних технологій лише населення та теплокомуненерго могли б знизити свої обсяги споживання на 40-50%. Тобто замість 13-15 млрд кубів на рік вони могли б споживати 6,5-8 млрд кубів. Це вже мінімізувало б потреби країни в імпорті газу", - сказав Щербенко.

Він наголосив, що, якби за таких умов Україна ще наростила би видобуток власного газу, то можна було би взагалі відмовитися від імпорту "блакитного палива".

"Загалом (разом із технологічними витратами на видобування, транспортування та розподіл газу), Україна торік спожила 31 млрд кубів газу. Нагадаю, що за підсумками 2020 року вітчизняні газовидобувні компанії видобули 20,2 млрд кубів природного газу. Тобто додаткову потребу в понад 10 млрд кубів довелося закривати за рахунок імпорту", - повідомив Щербенко.

Він підкреслив, що в Україні для потреб побутових споживачів іде більше газу, аніж для промисловості. Так, минулого року вся промисловість спожила 9,1 млрд кубометрів газу. У той же час споживання побутових споживачів, що мають індивідуальні газові котли, колонки, плити, а також виробників тепла для мешканців багатоповерхових будинків, сягає майже 13 млрд кубометрів.

Крім того, 5,1 млрд кубометрів підприємства ТКЕ спожили для виробництва тепла для інших споживачів і виробництва електроенергії. Бюджетні та релігійні організації спожили 400 млн кубометрів газу.

Читайте також: У липні побутові споживачі Нафтогазу продовжать платити по 7,96 гривні за куб палива

За словами Щербенка, для зменшення споживання газу потрібно встановити сучасне, енергоефективніше газове обладнання, модернізувати та налагодити систему опалення, утеплити оселю. Він вбачає за необхідне переорієнтуватися на збереження централізованого опалення в багатоквартирних будинках, як найбільш ефективного та дешевого способу тримати помешкання в теплі, а також дати українцям стимули витрачати зекономлені субсидії на заходи з енергоефективності.

Як повідомлялося, реалізація цільової програми з енергоефективності на 2022-2026 роки, яку готує Держенергоефективності, знизять енергоємність економіки через інвестиції в житлову сферу, промисловість, бюджетний сектор, транспорт, сільське господарство та біоенергетику.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-