Заборгованість облгазів перевищує 9,4 мільярда гривень – Оператор ГТС

Заборгованість облгазів перевищує 9,4 мільярда гривень – Оператор ГТС

Укрінформ
Заборгованість облгазів перед ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ) за відібраний газ перевищує 9,4 млрд грн. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті компанії.

"За підсумками I півріччя 2021 року заборгованість операторів газорозподільних мереж (обл-, міськгазів) перед Оператором ГТС складає понад 9,4 млрд грн. На цю суму ОГРМ безоплатно відібрали газ з української ГТС для власних виробничо-технологічних витрат (ВТВ)", - йдеться у повідомленні.

ОГТСУ зазначає, що за останні два місяці динаміка погашення заборгованості залишається вкрай низькою. При цьому, частина облгазів продовжує несанкціоновано відбирати газ та накопичувати борги.

"Попри санкції і кримінальні провадження Донецькоблгаз збільшив борг у червні на 57,6 млн грн (сукупний борг – 1,1 млрд грн), а Тернопільміськгаз – на 5,9 млн грн (0,6 млрд грн). Ці два облгази системно не розраховуються с ОГТСУ та є одними з найбільших боржників, які протягом багатьох місяців не сплачують за відібраний газ для своїх ВТВ", - підкреслює Оператор ГТС.

Читайте також: За травень облгази збільшили заборгованість перед Оператором ГТС

До того ж у червні значно наростили борги Кіровоградгаз (на 22,8 млн грн), Херсонгаз (на 19,4 млн грн), Мелітопольгаз (на 5,4 млн грн). ОГТСУ прогнозує, що з настанням нового опалювального сезону ситуація з накопиченням заборгованості погіршиться. Тому, наголошують у компанії, до настання опалювального періоду критично важливо імплементувати на рівні Кабінету Міністрів ухвалені на законодавчому рівні зміни щодо впровадження розподільчих рахунків для облгазів. Такий механізм передбачає, що частина коштів, які облгази отримують від населення за послугу розподілу газу, буде автоматично перерахована для сплати за газ на ВТВ.

Як повідомлялося, за лютий-березень 2021 року облгази збільшили обсяг відборів газу на ВТВ в сім разів порівняно з січнем. В цілому за два місяці, коли діяла відстрочка платежів, облгази відібрали з ГТС більш як 1 млрд кубометрів газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-