Можливості для блокування Nord Stream 2 все ще існують – Вітренко

Можливості для блокування Nord Stream 2 все ще існують – Вітренко

Відео
Укрінформ
Санкції США проти компанії-оператора російського газопроводу Nord Stream 2 AG здатні відвадити європейських споживачів газу та зрештою не дати запрацювати цьому геополітичному проєкту Кремля.

Таке переконання висловив в четвер у Вашингтоні за результатами зустрічей у Конгресі США голова НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"У нас відбувся дуже вдалий візит до Сполучених Штатів, ми зустрічалися з провідними конгресменами й сенаторами. Ми продовжуємо пояснювати позицію України, що цей проєкт, "Північний потік - 2" несе критичну загрозу для безпеки України та всього регіону, і ця позиція зустрічає розуміння з боку Конгресу як однієї з ключових гілок влади у Сполучених Штатах", - зауважив Вітренко.

Читайте також: Вітренко не вірить в гарантії Німеччини щодо Nord Stream 2

Він підкреслив, що в розмовах з представниками американської влади українська сторона пояснює, "що санкції проти "Північного потоку - 2" можуть зробити так, що цей проєкт ніколи не запрацює".

Вітренко уточнив: питання не тільки в добудові газопроводу, але також у сертифікації оператора за європейськими правилами.

"І потім європейські компанії бронюють потужності у цього оператора, щоби вони могли отримувати газ через цей трубопровід. Так от, якщо цей оператор перебуватиме під санкціями – а я ще раз наголошую, що це, практично, російська компанія, не європейська, оскільки на 100% Nord Stream AG належить Газпрому… європейські компанії не бронюватимуть потужності на цьому трубопроводі, вони не зможуть отримувати газ, і тому цей газопровід ніколи не запрацює", - пояснив Вітренко.

Читайте також: Після запуску «Північного потоку-2» зросте ризик військової агресії – Вітренко

Голова НАК уточнив: в обох палатах Конгресу США поділяють занепокоєння, що цей проєкт є реальною загрозою для безпеки України, а також що він "несе корупцію в Європу та розділяє її". І це становить загрозу для всього світового порядку.

"Вони (члени Конгресу США – ред.) готові підтримувати нас, Україну, на нашому шляху боротьби проти цього проєкту. Саме тому ми вважаємо наш візит дуже вдалим", - підкреслив Вітренко.

Читайте також: «Вони жартують?»: WSJ проаналізувала заяву США та Німеччини щодо Nord Stream 2

Як повідомляв Укрінформ, у середу адміністрація Джо Байдена та уряд Ангели Меркель оголосили про досягнення угоди щодо завершення будівництва російського газопроводу "Північний потік - 2" в обхід України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-