Після запуску «Північного потоку-2» зросте ризик військової агресії – Вітренко

Після запуску «Північного потоку-2» зросте ризик військової агресії – Вітренко

Укрінформ
Після запуск газопроводу «Північний потік-2» зросте ризик повномасштабної військової агресії з боку Російської Федерації. 

Як передає Укрінформ, про це заявив голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко в інтерв’ю «Голосу Америки», повідомляє пресслужба Нафтогазу.

«Якщо не буде фізичного транзиту газу через Україну, значно зросте ризик повномасштабної військової агресії з боку Росії. Росія очікуватиме, що якщо військові дії не зачіпатимуть європейських споживачів, Європа обмежиться висловлюваннями глибокого занепокоєння подіями в Україні», – сказав Вітренко.

Втім, він вважає, що на сьогодні все ж існують механізми, за допомогою яких «Північний потік-2» можна зупинити. Зокрема, мова про обґрунтовану відмову німецьким регулятором у сертифікації газопроводу, а також про відновлення санкцій США проти Nord Stream AG.

На думку Вітренко, останні зустрічі з американськими політиками свідчать, що представники як Демократичної, так і Республіканської партій США розуміють, що Північний потік-2 є геополітичним проєктом, який має бути зупинений.

«Якщо з усіх боків буде розуміння, що це геополітичний проєкт, що це зброя та загроза безпеці Україні та всьому регіону, то цей проєкт ніколи не буде реалізований, газопровід не запрацює. Має бути комплекс заходів і американські санкції є дуже важливим елементом», – підсумував голова правління Нафтогазу.

Читайте також: Вітренко не вірить в гарантії Німеччини щодо Nord Stream 2

Як повідомлялося, в американських ЗМІ з’явилася інформація про досягнення між адміністрацією Джо Байдена та урядом Ангели Меркель угоди щодо Nord Stream 2, яка дозволяє добудову газопроводу в обмін на гарантії безпеки Європи.

Заступниця держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд заявила, що за новою угодою між Вашингтоном і Берліном Німеччина бере на себе зобов’язання ініціювати санкції проти Росії в разі нової агресії проти України.

"Північний потік-2" — це російський газопровід, який будується в обхід України. Його прокладають дном Балтійського моря з Росії до Німеччини. Вартість будівництва оцінюють у 9,5 млрд євро. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ "Газпром". У грудні 2019 року будівництво призупинили через санкції США. Тоді газопровід був побудований на 96%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-