НКРЕКП застерігає суди від встановлення тарифів для «певних обленерго»

НКРЕКП застерігає суди від встановлення тарифів для «певних обленерго»

Укрінформ
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), заявляє про недопустимість встановлення окремими судами тарифів з розподілу електроенергії для певних обленерго. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті НКРЕКП.

"Регулятор вважає неприйнятним, що в порушення норм Конституції України органи судової влади втручаються у виключну компетенцію НКРЕКП, передбачену Законом України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», та перебирають на себе повноваження щодо встановлення тарифів на послуги з розподілу електричної енергії", - йдеться у заяві комісії.

Читайте також: Вирівнювання тарифів на електрику для промисловості й населення неминуче - НКРЕКП

Наголошується, що таким чином створюються небезпечні для галузі прецеденти, коли оператори системи розподілу електроенергії через суди домагаються збільшення тарифів на розподіл, що дозволить їм отримувати надприбутки за рахунок споживачів цілих областей України.

Так, 22 червня 2021 року Сьомий апеляційний адміністративний суд (Вінниця), розглянувши апеляційну скаргу НКРЕКП, залишив без змін судове рішення Вінницького окружного адміністративного суду від 12 жовтня 2020 року, яким була скасована постанова регулятора про визначення розміру прогнозованих технологічних витрат електроенергії на 2020 рік для АТ «Вінницяобленерго». Фактично, наголошують у Комісії, суд зобов’язав НКРЕКП збільшити обсяг цих витрат у структурі тарифу на суму близько 50 млн грн, що в кінцевому випадку має бути додатково сплачена споживачами Вінницької області.

Читайте також: Шмигаль: Річний продукт на газовому ринку убезпечив людей від різких стрибків цін

В НКРЕКП підкреслили, що, окрім АТ «Вінницяобленерго» до подібних спроб перерахувати тарифи з розподілу електроенергії через позови до суду вдавались й інші підприємства групи «Енергетичний стандарт» Костянтина Григоришина. Мова йде про ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання», яке судилося з регулятором в аналогічній справі.

Крім того, у грудні 2020 року Сумський окружний адміністративний суд задовольнив аналогічний позов АТ «Сумиобленерго». У березні 2021 року Другий апеляційний адміністративний суд (Харків) залишив судове рішення першої інстанції без змін.

НКРЕКП наголошує, що суди неправильно встановили обставини у згаданих справах, неправильно дослідили та оцінили докази, порушили норми матеріального та процесуального права, а резолютивні частини рішень цих судів ідентичні та містять однакові помилки. Комісія не має сумніву, що Верховний Суд України скасує згадані рішення.

Як повідомлялося, НКРЕКП не враховуватиме аномальні перевитрати електроенергії АТ "Вінницяобленерго" при встановленні тарифів на розподіл електроенергії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-