Шмигаль: Річний продукт на газовому ринку убезпечив людей від різких стрибків цін

Шмигаль: Річний продукт на газовому ринку убезпечив людей від різких стрибків цін

Фото
Укрінформ
Запровадження річного продукту на газовому ринку України дало змогу убезпечити населення від різких стрибків цін на газ.

Про це сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час Години запитань до уряду у Верховній Раді, передає Укрінформ з посиланням на Урядовий портал.

Денис Шмигаль під час засідання парламенту, в межах якого відбулася година запитань до уряду / Фото: Тарасов Володимир

Як зазначається у повідомленні, за даними Оператора ГТС України, ціна на газ в Європі зросла до найбільших значень за останні 13 років — понад 450 дол. за кубічний метр.

За словами Шмигаля, така ціна на газ є найвищою з 2008 року, і якби влада вчасно не вжила заходів, українські домогосподарства були б змушені платити приблизно 13-15 грн за кубічний метр.

Читайте також: В Україні подорожчали бензин та інші види пального

"Завдяки спільній роботі уряду, Офісу Президента, Верховної Ради, НКРЕКП ми ще у травні запустили річний продукт на газовому ринку. Ми убезпечили людей від різких стрибків цін. Споживачі Нафтогазу, наприклад, зараз платять 7 грн 96 копійок за кубічний метр", — зауважив очільник уряду.

Прем’єр-міністр підкреслив, що повноваження стосовно встановлення тарифів на опалення та гарячу воду повністю передані місцевій владі. Окрім того, газові компанії представили місцевій владі альтернативи у вигляді довгострокових контрактів, які дозволять їм стабільно отримувати блакитне паливо без коливання цін.

Читайте також: Річний тариф на газ дасть змогу знизити плату за опалення — Вітренко

Шмигаль додав, що уряд тримає процес щодо підготовки до опалювального сезону на контролі. За його словами, на кінець червня обсяг газу в підземних газових сховищах перевищив 16 млрд кубометрів, що більше, ніж було у 2019 році.

"Так само активізується робота щодо забезпечення країни необхідною кількістю вугілля. Вся ця підготовка йде у щоденному режимі. Міністерство розвитку громад та територій ближче до початку осені буде в щотижневому режимі звітувати про ситуацію", — підсумував прем’єр.

Як повідомлялося, "Нафтогаз України" з 1 травня автоматично перевів клієнтів на річний тарифний план "Фіксований". За цим планом, ціна на газ для споживачів із 1 травня 2021 року і до 30 квітня 2022 року становить 7,96 грн за кубометр із ПДВ, без вартості розподілу/доставки. Річні тарифні плани вважаються ринковим способом убезпечити населення від сезонних цінових коливань.

За словами голови правління НАК "Нафтогаз України" Юрія Вітренка, запровадження Нафтогазом та іншими компаніями річного тарифу на газ дасть змогу також знизити плату за опалення для населення під час наступного опалювального сезону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-