Газпрому буде вигідно зберігати транзит газу через Україну - експерт

Газпрому буде вигідно зберігати транзит газу через Україну - експерт

Укрінформ
Газпрому буде вигідно зберігати транзит газу через Україну навіть після запуску "Північного потоку-2", однак об'єми цього транзиту можуть зменшитися до 25 млрд кубометрів на рік. 

Про це в коментарі Укрінформу повідомив експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев.

"Жодних підстав сумніватися, що Газпром буде виконувати цей контракт (діючий контракт на транзит газу - ред.), немає. Навіть після запуску "Північного потоку-2", оскільки цей контракт вигідний, у тому числі Газпрому", - сказав Рябцев.

"Скоріше за все, Газпром подасть заявку на скорочення обсягів транзиту, але все-одно через Україну вигідно транспортувати щонайменше 25 млрд кубометрів газу. Про це неодноразово казали російські представники і про це знають європейці", - наголосив експерт.

Він зауважує, що коли канцлер Німеччини Ангела Меркель говорить про гарантії збереження транзиту через Україну, то вона має на увазі саме ці 25 млрд кубометрів, які вигідно транспортувати українською газотранспортною системою.

За словами Рябцева, це можуть бути не постійні обсяги.

"Треба розуміти, що європейський ринок дуже швидко трансформується. Третій енергетичний пакет передбачає відмову, і це зараз відбувається в Європі, від довго- та середньострокових контрактів і переходити на спотові операції на європейських газових хабах", - пояснив експерт.

Це означає, що замість постійних обсягів транзиту газу постачальники будуть переходити на резервування потужностей газопроводів на певний період. В результаті, газ буде транспортуватися тільки тоді, коли будуть заявки на нього.

Водночас, Рябцев підкреслив, що транзит в 25 млрд куб. м є невигідним для існуючих режимів роботи української ГТС.

"Потрібно оптимізувати потужності, про що всі кажуть, але ніхто нічого не робить", - зауважив екперт.

Читайте також: Nord Stream 2 можна буде зупинити навіть після запуску - Вітренко

Як повідомлялося, "Оператор ГТС України" вважає прийнятним для України варіантом компенсації добудови "Північного потоку-2" новий контракт на транзит газу на 15 років з об'ємами прокачування до 50 млрд куб. м за рік.

Канцлер ФРН Ангела Меркель і Президент України Володимир Зеленський обговорили тему транзиту природного газу через Україну під час переговорів 12 липня в Берліні з акцентом на те, що Німеччина продовжуватиме наполягати на транзитній ролі нашої держави.

"Північний потік-2" - це російський газопровід, який будується в обхід України. Його прокладають по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. Вартість будівництва оцінюється в 9,5 млрд євро. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ "Газпром". У грудні 2019 року будівництво призупинили через санкції США. Тоді газопровід був побудований на 96%.

Проти завершення проєкту, крім США, виступають Україна, Польща, країни Балтії та ін. Проти нього також постійно виступає Європарламент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-