Держава зменшує присутність в банківському секторі: глава НБУ розповів про «плюси»

Держава зменшує присутність в банківському секторі: глава НБУ розповів про «плюси»

Укрінформ
Зменшення частки держави у банківському секторі допоможе українській банківській системі стати більш незалежною.

Як передає Укрінформ, про це написав голова НБУ Кирило Шевченко у Фейсбуці.  

"Наразі в Україні чотири державні банки, які також є найбільшими в країні банківськими установами. Зменшення частки держави у банківському секторі до 25% до 2025 року є стратегічною спільною метою НБУ та уряду. Безсумнівно, це допоможе українській банківській системі стати більш незалежною і сприятиме роботі на конкурентних умовах", - написав Шевченко.

Читайте також: НБУ визначив перелік об’єктів критичної інфраструктури у банківській системі

Він зазначив, що першим кроком програми приватизації було зменшення NPL у банках із 48,47% (на 1 липня 2020 року) до 37,85% (на 1 червня 2021 року).

"Також ми впроваджуємо зміни для модернізації системи управління, прийняття рішень, контролю, звітності та планування в банках. Важливим досягненням стало прийняття закону про вдосконалення організації корпоративного управління в банках. Ми домовилися з представниками Лондонської фондової біржі провести спільні заходи з метою подальшого виходу банків на IPO, який є одним з інструментів з їхньої приватизації", - підсумував Шевченко.

Читайте також: Держбанки нереально приватизувати цьогоріч – Марченко

Як відомо, на сьогодні в банківській системі України функціонує чотири банки державного сектору – АТ «Ощадбанк», АТ «Укрексімбанк», АТ КБ «ПриватБанк» та АБ «Укргазбанк». Відповідно до Закону України «Про банки і банківську діяльність», єдиним акціонером державного банку є держава. Функції з управління корпоративними правами держави у державному банку здійснює Кабінет Міністрів, який також виконує функції вищого органу управління державного банку. АТ «Ощадбанк», АТ «Укрексімбанк» та АТ КБ «ПриватБанк» на 100% належать державі, АБ «Укргазбанк» – на 94,94%.

Фото: Кирило Шевченко, ФБ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-