Яценюк у Вашингтоні: Nord Stream 2 є проєктом проти України, ЄС, США і всього енергоринку

Яценюк у Вашингтоні: Nord Stream 2 є проєктом проти України, ЄС, США і всього енергоринку

Відео
Укрінформ
Російський проєкт Nord Stream 2 є «поганою угодою» та реальною загрозою не тільки для ЄС і України, з чим погоджуються в Білому домі, але також для Сполучених Штатів та енергетичного ринку в цілому, через що він має бути зупинений.

Про це заявив у середу у Вашингтоні колишній прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Це повною мірою антиукраїнський, антиєвропейський, антиамериканський і, я би сказав, антиринковий проєкт. Він має бути зупинений», - заявив колишній глава уряду під час розмови в «Атлантичній раді».

Він зазначив, що перебуває у Вашингтоні для зустрічей з метою «просування інтересів України».

Яценюк пояснив, що Nord Stream 2 є антиукраїнським проєктом, оскільки Україна втрачатиме $2 млрд щороку оплати за транзит. Він підкреслив, що це, практично, дорівнює обсягам програми МВФ для України, оскільки за десять років набігатиме цілих $20 мільярдів. Крім того, за його словами, йдеться про серйозні загрози безпеці Україні в умовах тривалої агресії РФ.

Читайте також: Штати продовжують вважати Nord Stream 2 «поганою справою» - Кент

«Це антиєвропейський проєкт, і дозвольте мені ще раз підкреслити, антиєвропейський – це зовсім не означає антинімецький. Росія отримає важіль впливу на весь енергетичний ринок Європейського Союзу», - зауважив експрем’єр.

Він наголосив, що NS2 є також антиамериканським проєктом. «Сполучені Штати втрачають додаткову частку на ринку природного газу, який транспортується зі США до Європейського Союзу», - пояснив Яценюк.

За його словами, очевидно, що для ЄС краще мати партнерські відносини зі США, ніж із Росією, оскільки тут важливо, як диверсифікувати поставки.

Nord Stream 2 є також додатковим інструментом Росії для впливу на енергетичний ринок, підкреслив колишній глава уряду України. У цьому зв’язку він звернув увагу на швидкий стрибок цін на газ, зокрема, на європейському ринку за останні два тижні. За його словами, це стало можливим, у тому числі, завдяки маніпуляціям Росії.

Читайте також: Зеленський вважає, що про Nord Stream 2 треба говорити на «Норманді»

До того ж, продовжив Яценюк, аргументи Німеччини, що Nord Stream 2 – це начебто не політичний, а економічний проєкт є неправдою, оскільки «маршрут транзиту газу через Україну є кращим і дешевшим». Крім того, за його словами, так само втрата транзитних можливостей ставить під удар Польщу й Словаччину.

«Чи може хтось назвати причину, чому європейці, а точніше німці вирішили довести це будівництво до кінця?» - запитав експрем’єр. Він тут же підкреслив, що таких причин не існує, якщо тільки не йдеться про закулісні домовленості.

Колишній глава українського уряду зазначив, що українська сторона не має інструментів, щоб зупинити цей проєкт, тому вона звертається до міжнародної спільноти із закликами. «Але в інтересах і США, і Європи покласти цьому край», - вважає український політик.

Читайте також: Жовква: Ще є всі шанси зупинити Nord Stream 2

За його словами, він зустрічається у Вашингтоні з посадовцями, які працюють на українському напрямі політики. «Всі вони мають спільне розуміння, що найкращий шлях – це зупинити проєкт (Nord Stream 2 – ред.), адже йдеться про те, як саме це зробити. До того ж, існує двопартійна підтримка (в Конгресі США – ред.) цієї ідеї в США», - зауважив він.

Як повідомляв Укрінформ, канцлер ФРН Ангела Меркель у середу вилетіла до Вашингтона, де запланована її зустріч з президентом США Джо Байденом. Очікується, що під час візиту лідери країн обговорюватимуть, у тому числі, перспективи проєкту Nord Stream 2 та його загрозу для країн Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-