Законопроєкт про діяльність АМКУ пройшов перше читання у Раді

Законопроєкт про діяльність АМКУ пройшов перше читання у Раді

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в першому читанні проєкт закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення діяльності Антимонопольного комітету України”.

Як передає кореспондент Укрінформу, за це проголосували 245 народних депутатів.

Як зазначається в пояснювальній записці, покладена в основу законопроєкту № 5431 концепція реформування конкуренційного законодавства розроблялася народними депутатами за участю міжнародних партнерів з Twinning і FTC.

Документ покликаний вдосконалити роботу АМКУ у сфері захисту економічної конкуренції. Для цього, зокрема, пропонується: вдосконалити механізми контролю за концентраціями суб’єктів господарювання; визначити порядок проведення перевірок суб’єктів господарювання; запровадити інститути врегулювання у справах; запровадити солідарну відповідальність відповідачів при сплаті штрафів. Серед новацій - надання органам АМКУ права проводити перевірки лише при наявності ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції з метою збирання доказів порушення (чинним законодавством АМК має таке право й за відсутності цих ознак — лише за фактом відкриття провадження – ред.).

Водночас АМКУ отримає додатковий інструментарій для перевірок: можливість проведення фізичних обшуків та конфіскації документів і забезпечення обміну інформацією з іншими правоохоронними органами.

Також планується запровадити обов’язок суб’єктів державної реєстрації, нотаріусів на вимогу органів АМКУ надавати документацію або реєстраційні справи у зв’язку із розглядом справ щодо порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

З’являться й додаткові можливості для позасудового врегулювання справ про антиконкурентні узгоджені дії та зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку. Після отримання попередніх висновків АМКУ суб’єкт господарювання зможе “домовитися” з контролюючим органом, уклавши відповідну угоду. В такому разі суму виписаного йому штрафу зменшать на 15%.

Читайте також: Корнієнко запевняє, що посилення АМКУ допоможе закону про олігархів

Як повідомлялося, в Антимонопольному комітеті висловилися на підтримку законопроєкту № 5431. “В ідеологічній правильності документа немає сумнівів. Адже у ньому імплементовано багаторічний успішний досвід роботи конкуренційних відомств прогресивних країн. Утім, ми згодні з окремими зауваженнями до цього законопроєкту й готові сприяти їх врахуванню до другого читання”, - наголосила голова АМКУ Ольга Піщанська.

На підтримку документа висловились і в Європейському Союзі. "Законопроєкт 5431 - це реальний шанс наблизити українське законодавство щодо конкуренції до Угоди про асоціацію. Проєкт може стати рішучим кроком до справедливішої, сильнішої української економіки, інтегрованої з ЄС", - зазначається в заяві Представництва ЄС в Україні.

Натомість категорично проти ухвалення документа висловилися Асоціація правників України, Американська торговельна палата та низка інших експертних організацій, громадських і професійних асоціацій, які вбачають у цій редакції документа низку корупційних ризиків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-