ВР підтримала у першому читанні законопроєкт про е-резидентів

ВР підтримала у першому читанні законопроєкт про е-резидентів

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №5270 "Про внесення змін до Податкового кодексу і деяких інших законодавчих актів щодо особливостей оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів".

Як передає кореспондент Укрінформу, таке рішення підтримали 286 народних обранців.

Документом пропонується доповнити розділ ХХ «Перехідних положень» Податкового кодексу України підрозділом 11 “Особливості оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів” з терміном дії до 31 грудня 2022 року. Встановлюється, що е-резидентом-підприємцем є електронний резидент, що зареєстрований на підставі заяви через Портал Дія фізичною особою-підприємцем, та обрав виключно спрощену систему оподаткування, обліку та звітності та ставку єдиного податку, встановлену для третьої групи без сплати ПДВ та без найманих осіб.

Читайте також: Рада відправила на доопрацювання законопроєкт про легалізацію медичного канабісу

При цьому податковою адресою е-резидента-підприємця визнаватимуть місцеперебування ДП “ДІЯ”. Тобто, е-підприємця не зобов’язуватимуть мати офіс, місце фізичної реєстрації та навіть перебувати в Україні при здійсненні підприємницької діяльності в її юрисдикції.

Перелік видів діяльності такого е-резидента-підприємця обмежено: видання комп'ютерних ігор (58.21 КВЕД); видання іншого програмного забезпечення (58.29 КВЕД); комп'ютерне програмування (62.01 КВЕД); інша діяльність у сфері інформаційних технологій і комп'ютерних систем (62.09 КВЕД); оброблення даних, розміщення інформації на вебвузлах і пов'язана з ними діяльність (63.11 КВЕД).

Ставка єдиного податку для е-резидентів-підприємців - 5% доходу, отриманого від здійснення цих виключних видів діяльності.

Читайте також: Рада ухвалила закон про реформування Укроборонпрому

Якщо ж підприємець отримує дохід від інших видів діяльності, або використовує найману працю на території України, ставка податку автоматично зросте до 18%. Е-резидент-підприємець матиме право відкрити рахунок лише в одному банку на території України. Взаємодія підприємця з контролюючими органами відбуватиметься виключно через електронний кабінет.

Як зазначається, е-резидентство - особливий статус іноземного громадянина в Україні. Він забезпечує іноземцю або особі без громадянства, котрі досягли вісімнадцятирічного віку, можливість одержувати кваліфіковані електронні послуги, доступ до інформаційно-консультаційних сервісів, спрощує процедури отримання адміністративних послуг та укладення цивільно-правових угод, а також дозволяє дистанційно відкривати рахунки і вести бізнес в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-